Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Пазарът на ипотечни кредити у нас расте с 10% на година

Само един на всеки четири имота в България се купува с кредит, сочат данни на експерти

Пазарът на ипотечни кредити у нас расте с 10% на година

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Купувачите на имоти в България са внимателни при вземането на ипотечни кредити, а банките са си взели поука от кризата през 2008 г. и са разумни в отпускането им. Около това мнение се обединиха експерти по време на Шестата национална конференция на Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ) Inspire to Higher, организирана по повод професионалния празник на брокерите на недвижими имоти.

Пазарът на ипотечни кредити у нас расте с двуцифрено число, но при ниска начална база. Общото ипотечно кредитиране възлиза на около 10 млрд. лв. и се увеличава с малко над 10% на година. Това означава, че нетното нарастване е с около 1 млрд. лв. годишно, каза Георги Заманов, главен изпълнителен директор на Алианц Банк България.

„В същото време имаме над 5 млрд. лв. нови депозити, т.е. българинът взема ипотечни кредити в обем от 20% от сумата, която съумява да спестява. Това е разумен баланс, който продължава да се поддържа“, смята Заманов.

Още по темата
Според неговите данни само един на всеки четири имота у нас се купуват с кредит, а ежегодно банките финансират покупката на 10 хил. къщи и апартаменти. „При три-четири милиона домакинства това не е много“, счита той. Във връзка с предупрежденията на БНБ към банките да внимават с отпускането на ипотечни кредити Заманов коментира, че те се отнасят по-скоро за конкретни кредитни сделки, които при възникване на криза може да доведат до проблемни кредити.

„БНБ ни казва: Бъдете внимателни сега, защото при евентуална криза извън България, която рано или късно ще дойде и у нас, конкретна кредитна сделка може да излезе извън рамките на комфорт на обслужване, а това ще доведе до необслужвани кредити и ще създаде загуби в бъдеще“, посочи Заманов.

Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България, съобщи, че абсолютният рекорд по новоотпуснати ипотечни кредити на годишна основа е отбелязан през август 2008 г. – 3,76 млрд. лв. През август тази година е достигнат връх от 3,5 млрд. лв., но според Василев в цифрите има разлика и те не са изцяло съпоставими. „Броят на рефинансиранията сега е много по-голям, тъй като лихвите вървят надолу. Обемът от отпуснати кредити през първото полугодие нараства с около 8% спрямо вторите шест месеца на 2018 г. Този ръст е разумен и здравословен. Банките са принудени да пласират ресурса си и понякога поемат рискове, но макроикономическите показатели са добри – икономиката и заплатите растат, има здравословно търсене на имоти и здравословна кредитна политика на банките в сравнение с 2008 г.“, коментира Василев.

Средната месечна вноска по ипотечен кредит към момента възлиза на 800-900 лв., съобщи от своя страна Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „Кредит Център“. „В същото време доходите в България все още са най-ниските в ЕС, но и цените на имотите у нас са най-ниските в съюза“, отбеляза той. Според него хората са разумни в решението си за вземане на ипотечен кредит въпреки лихвите, които са на най-ниското си ниво в историята.

Според данните на Тошев отпуснатите ипотечни кредити в България са 180 хил., което е едно от най-ниските равнища в Европа. Той посъветва да се внимава при покупката на жилища с инвестиционна цел с ипотечен кредит, тъй като при кризата през 2008 г. са изгубени основно такъв тип апартаменти, а не основни жилища. Под 3% от хората, закупили жилище за собствено ползване, са го загубили заради нещастно стечение на обстоятелствата, каза Тошев.

„Продавачите на имоти започват да узряват. Цените се успокоиха и ръстът им спря, с изключение на някои квартали в големите градове и отделни проекти“, отбеляза Тошев. Той очаква следващата година да е по-добра за имотния пазар. „Лихвите ще се задържат на сегашните си нива от около 3%, а цените на  жилищата ще останат непроменени. Ръстът на покупките с ипотечен кредит ще достигне между 5% и 8% догодина“, смята Тошев. Според него проблем, който може да доведе до по-сериозно забавяне на сделките с имоти, е невъзможността да се срещнат интересите на купувачите и продавачите.

Според икономиста Георги Ангелов от Институт „Отворено общество“ от гледна точка на купувачите на имоти сега е златно време заради ниските лихви по ипотечните кредити. Той обаче предупреди, че това може да се превърне в нож с две остриета, защото възниква стимул за нерационално поведение от страна на купувачите, при което те се сдобиват с повече жилища с цел дългосрочно отдаване под наем или в платформи за краткосрочни наеми като Airbnb. „Развива се спекулативен пазар, който все още го няма у нас, но стимулите за възникването му са вече налице“, посочи Ангелов. 

Според него пикът на ипотечните кредити все още не е достигнат, тъй като с всеки следващ месец стойностите са по-високи от предходния. Той насочи вниманието и към нарастването на броя на хората, които си купуват жилище с комбиниране на ипотечен и потребителски кредит, равняващо се на повече от 100% от стойността на имота. „Тази практика, която не е нормална, започва да се задълбочава и ако стане масова, ще имаме големи проблеми“, предупреди Ангелов.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Е, къде са банките като гледат, че някой има ипотечен и се хванал да взима потребителски кредит?!? То не е ли по-добре да вземе по-голям ипотечен, отколкото да взима и потребителски? Много е странно, ако банките са решили да не дават по-голям ипотечен кредит, на каква база са решили да дадат потребителски кредит, след ипотечния?

Още от България
Правителството определи концесионери на четири морски плажа