Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

София отстъпва назад в световна класация за цените на жилищата

Столицата заема 30-о място сред 150 града в индекс на консултантска компания

София отстъпва назад в световна класация за цените на жилищата

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

София заема 30-о място сред 150 града, включени в индекса на консултантската компания Knight Frank на градовете с най-бързо растящи жилищни пазари в света през първото тримесечие.

Цените на жилищата в столицата са нараснали с 8% на годишна основа, като данните се отнасят за четвъртото тримесечие на 2019 г., тъй като Knight Frank използва статистиката на Евростат, чиито данни за първото тримесечие ще бъдат публикувани на 8 юли.

В края на миналата година София заемаше 21-о място в индекса, когато отново беше отчетен ръст на цените на жилищата от 8%. През юни Knight Frank публикува и индекса си за цените на жилищата по страни, където България заемаше 18-о място. 

Данните на Knight Frank се отнасят за периода до 31 март, когато коронавирусната пандемия достигна връхната си точка в части от Азия, но все още не се беше отразила на големи части от Европа, Северна и Южна Америка.

Столицата на Филипините Манила оглавява индекса за второ поредно тримесечие с ръст на цените на жилищата от 22% в годината до март 2020 г. Будапеща продължава да е европейският град с най-силен жилищен пазар със скок на цените от 16% на годишна основа, който я поставя на второ място в общата класация.

Още по темата
В десетката попадат още Измир, Анкара, Загреб, Санкт Петербург, Йерусалим, Варшава, Сеул и Мелбърн. Общо 20 града регистрират двуцифрен ръст на цените на жилищата през първото тримесечие.

Knight Frank отбелязва за пореден път от началото на пандемията, че очаква обемът от продажби да усети въздействието на COVID-19 в по-голяма степен, отколкото цените, тъй като програмите за защита на заетостта и ипотечните ваканции в много развити икономики вероятно ще намалят броя на продажбите на потиснати активи, а оттам и вероятността за спадове на цените.

Макар че цялостното представяне на индекса едва ли ще се влоши значително, компанията очаква класацията по градове да изглежда съвсем различно след шест до дванадесет месеца, като пазарите, които са били ефективни в овладяването на пандемията и където блокадите са били краткотрайни, е по-вероятно да проявят по-голяма устойчивост.

Освен Манила Сеул и Мелбърн са другите най-добре представили се градове в азиатско-тихоокеанския регион с ръст на цените на жилищата от по 13%. Като цяло индексът е отбелязал ръст от 4,3% през 12-те месеца до март, най-силния му растеж от третото тримесечие на 2017 г. От включените в класацията 150 града 85% са регистрирали скок на цените на жилищата в годината до март.

Поглед към 15-те града с най-голям брутен вътрешен продукт в Китай и САЩ показва мащаба на забавянето в Китай през първото тримесечие, когато е отбелязан среден ръст на цените от едва 0,4%, най-ниското тримесечно равнище за 15-те града от първото тримесечие на 2008 г. насам.

Абу Даби е най-слабият жилищен пазар сред включените в индекса градове със спад на цените на жилищата от 8,6%. След него се нареждат австралийският град Дарвин и Дубай. 23 града регистрират спад на цените на жилищата през първото тримесечие. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
6
 
3
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Аз имам един въпрос към работилите над тази статия.
Дали статията със заглавие "България се изкачва в световна класация за цените на жилищата" (от 22.06.2020 11:02) е написана въз основа на същото проучване на същата компания?
Ако е така ...
0
 
8
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
И по цени, и по растеж - все тая. На фона на прилежащата инфраструктура (улици, паркове, градини, училища, болници и т.н.), цените са дори твърде високи.
0
 
8
 
1
преди 6 месеца
тук пак се продължава с подвеждащите заглавия. Става въпрос за класация за Растежа на цени на жилища. И България е на 30то място не по цени, а по растеж а цените

Още от България
Сградите у нас трябва да имат технически паспорт до края на 2022 г.