Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Строителството у нас расте с най-бавния си темп от 10 месеца през ноември

Страната ни е на десето място в ЕС по годишен ръст на строителната продукция, сочат данни на Евростат

Строителството у нас расте с най-бавния си темп от 10 месеца през ноември

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

България е на 10-о място в Европейския съюз по годишен ръст на строителната продукция през ноември миналата година, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

През ноември строителната продукция у нас е забавила ръста си до 1,3% на годишна база, което е най-ниското му ниво от януари миналата година насам, когато повишението също беше с 1,3%. Спрямо октомври 2019 г. строителната продукция в България е намаляла с 0,9%, като страната ни е сред малкото държави членки на ЕС, регистрирали месечно понижение през ноември, след спада с 0,6% на месечна основа и през октомври.

Сред страните членки, за които са налични данни, най-голям ръст на строителната продукция на годишна основа е регистриран в Румъния (+24%), Унгария (+6,8%) и Германия (+4,8%). Най-голям спад са отбелязали Словакия (-9,6%), Словения (-8,4%) и Испания (-3%).

Спрямо октомври строителната продукция е нараснала най-силно в Полша (+3,1%), Германия (+2,6%) и Франция (+2,5%). Най-голям спад е отбелязан в Унгария (-4,5%), Словакия (-3,8%) и Португалия (-1,4%).

През ноември продукцията в строителния сектор е нараснала с 0,7% в еврозоната и с 1,1% в ЕС, показват сезонно изгладените данни на Евростат. На годишна основа строителната продукция се е увеличила с по 1,4% като в еврозоната, така и в ЕС като цяло.

Ръстовете както на годишна, така и на месечна основа в ЕС и еврозоната се дължат предимно на повишението при сградното строителство. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Коронакризата препъна покачването на жилищните цени в България