Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Строителството в България се връща към растеж през ноември

Ръстът при инфраструктурното строителство е най-голям от февруари насам

Строителството в България се връща към растеж през ноември

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

През ноември 2021 г. строителната продукция в България се връща към растеж, след като през октомври записа първи спад от седем месеца, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на продукцията в сектор „Строителство“, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 1,9% над равнището от предходния месец.

Сградното строителство нараства с 1,7 на сто на месечна база, докато инфраструктурното строителство отчита ръст от 2,1%, записвайки най-голямо увеличение от февруари 2021 г.

Календарно изгладените данни на НСИ показват увеличение от 3,2% на строителната продукция през ноември в сравнение със същия месец на 2020 г. Сградното строителство нараства с 3,3%, докато инфраструктурното отчита 3,1-процентен ръст.

През октомври индексът на продукцията от строителния сектор записа първия годишен спад от февруари на фона на понижението при сградното и инфраструктурно строителство. Тогава страната ни се нареди на четвърто място в рамките на Европейския съюз по спад на строителството. С понижението на строителната продукция от 1,8% спрямо октомври 2020 г. и 1,1% спрямо септември 2021 г. страната ни се нарежда на четвърто място в блока.

Най-голям месечен спад на строителната продукция в ЕС е отчетен в Словения (-9,2%), Австрия (-1,4%) и Португалия (-1,2%), а годишен - в Румъния (-15,7%), Словения (-10,7%) и Испания (-1,9%).

 

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
"Феърплей Пропъртис" със загуба от 652 хил. лв. за 2021 г.