IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрийският канцлер пристига в България за среща с Борисов

31-годишният Себастиан Курц, който беше избран миналата година, е най-младият правителствен лидер в Европа

09:53 | 15.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц пристига днес на работно посещение в София, потвърдиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Премиерът Бойко Борисов и канцлерът Курц ще обсъдят при срещата си задълбочаването на двустранните отношения, както и сътрудничеството в рамките на Европейския съюз с фокус върху приемствеността между българското европредседателство и австрийското, което започва от 1 юли.

31-годишният Курц, който беше избран миналата година, е най-младият правителствен лидер в Европа.

Желанието на България е в рамките на предстоящото австрийско председателство да се продължи темата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани и изграждането на инфраструктурната им свързаност с ЕС.

„2018 година не можем да я делим на две части - българско и австрийско. По тази тема процесът трябва да е необратим, да е ясно, че всичко това ще стане факт. Длъжни сме, европейското семейство, да си направим нашите Балкани такива, каквито искаме да изглеждат“, посочи Борисов, цитиран от БНР.

Очаква се още Борисов и Курц да разговарят по темите за сътрудничеството в рамките на ЕС с акцент върху предстоящата промяна на политиката за даване на убежище и приемането на мигранти, сигурността при охраната на външните граници в контекста на настояването на България да стане член на Шенгенското пространство. 


 


 


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още