IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шофьорите в София имат един месец да проверят дали колите им замърсяват въздуха

Пътна полиция ще замерва автомобилните газове с модерна апаратура

15:03 | 04.01.18 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В Столичния КАТ бяха представени газ анализатори за проверка на автомобили.&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

В Столичния КАТ бяха представени газ анализатори за проверка на автомобили. Снимка: БТА

От днес Пътна полиция в столицата разполага със 7 газ анализатора, с които се проверяват отработените газове на автомобилите. Апаратурата е закупена от Столичната община и предоставена безвъзмездно на МВР. Колите ще се проверяват както при първоначална регистрация, така и след като вече са в движение.

Припомняме, че София заедно с още над 20 града в България е с наднормени нива на замърсяване на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ), заради което Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България.

„Анализите на Столична община показват, че около 60% от замърсяването на въздуха в София се дължат на автомобилите, а около 40% - на битовото отопление“, каза кметът Йорданка Фандъкова. Тя представи пред медиите новата апаратура в КАТ София заедно с министъра на околната среда и водите Нено Димов.

„През зимата по-скоро е обратното, но сме длъжни да работим и в двете посоки. За мен е важно по улиците на София да не се движат автомобили, които не отговарят на екологичните стандарти“, каза кметът.

Тя допълни, че направеното през септември замерване за замърсяването от автомобилите е показало, че около 6,5% от автомобилите в София превишават стандартите за изгорелите газове, но пък точно те допринасят за една четвърт от замърсяването. „Затова собствениците трябва да имат съзнанието, че автомобилите трябва да бъдат изправни“, препоръча Йорданка Фандъкова.

Началникът на отдел “Пътна полиция” комисар Тенчо Тенев уточни, че общината е подарила седем уреда, от които два са мобилни. Стойността на уредите е около 70 хил. лв., по информация на екоминистерството.  

Според Тенев в последните няколко месеца има бум на регистрацията на автомобили в София - 14 хил. на месец. Само на 28 декември са издадени 1460 свидетелства за регистрация.

С новите анализатори колите ще се проверяват при първоначална регистрация. Ако количеството на изгорелите газове е извън стандартите, автомобилът ще бъде спиран от движение, докато собственикът не го ремонтира.

Допълнително в следващия месец всеки шофьор може да провери безплатно колата си в КАТ и ако има проблем, ще му бъдат дадени препоръки.

След този срок, ако се констатира нарушение, пътна полиция има законово основание да спира от движение автомобилите, допълни той. 

Министърът на околната среда и водите Нено Димов смята, че този подход ще реши до голяма степен проблемите с първа регистрация на територията на София. „Целта е това да стане масово в цялата страна. Ако има общини, които да последват този пример, ще е много добре“, каза той. 

Нено Димов обеща, че ще опита да договори с Еврокомисията тази апаратурата да стане допустима за финансиране по оперативна програма „Околна среда“ и така да се даде възможност анализаторите да бъдат предоставени на Пътна полиция в останалите областни градове. Ако такава проверка се прави само в София, ще се намерят вратички в другите 27 пункта, обясни той.

Министърът коментира и темата с битовото отопление, като подчерта, че целта е от следващия отоплителен сезон да бъдат въведени стандарти за цялата страна. Въпросът според него е как ще сработи контролът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 9 rate down comment 0
vvenkov
преди 6 години
Местните се топлят на въглища, за това е така мирише:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 2
bgmale
преди 6 години
Няма да се реши проблема! Вратичка за корупция ! Спират те дай 50лв и чао ! Автопарка в БГ е 1520 годишен ! Преди време имаше статия затова че плащаме повече за колата от колкото за жилище е сега ще е още и.тн. не ми се пише повече ревеми се с втая държава !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 5
многодобре
преди 6 години
...пътят ми минава през Горубляне ...вечер, по това време на годината не се диша ....сигурно месните масово карат стари таралясници? / ....според "мъдрите" общинари ще да е така! /
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 6 години
Много интересно - ами където няма Топлофикация?Която е и частно дружество все пак. Макар и с общинска собственост.Да наложат такъв данък - веднага завеждам иск за дискриминация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 14
bvg
преди 6 години
В тази връзка, малко информация от "кухнята". От април се готви законопроект, жилищата, които не са абонати на топлофикация да плащат еко данък средно около 600 лв годишно. За офис сградите, които са с автономно отопление също ще има еко данък, на база куб. м.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 3
ceneto
преди 6 години
поредна неадекватна мярка, да се демонстрира някаква дейност пред медиите, ако ще се прави нещо първо законите трябва да се променят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 1
supertrader
преди 6 години
Това замерване на газовете на празен ход е измама и не корекспондира с действително изхвърляните газове при движение на автомобила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 0
mrynmryn
преди 6 години
Във Варна има едни стари БМВ-та, които имат пушек по-черен от шофьорите им. Тях кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 5
mvr0306
преди 6 години
Ако си регистрирам Жигула без никакъв евро стандарт - тогава как ще преценят дали отговаря на "стандарта"? Поредните безсмислици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 2
fon
преди 6 години
Трябва да започнат да замерват и шума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още