IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Призовавам всички американци незабавно да напуснат Украйна

Украйна обвини Русия, че блокира достъпа ѝ до море, докато се подготвя за военни учения другата седмица

07:51 | 11.02.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Ken Cedeno/CNP/Bloomberg</em><br />
	&nbsp;</p>

 Снимка: Ken Cedeno/CNP/Bloomberg
 

Правителството на САЩ призовава американците, намиращи се в Украйна, незабавно да напуснат страната. Причината е нарастващата опасност от руски военни действия в Украйна и коронавирусът, се посочва в предупреждение на Държавния департамент на САЩ.

Ако Русия нахлуе в Украйна, мисия за евакуация с помощта на американски войски би била немислима, заяви американският президент Джо Байдън в интервю за телевизия NBC в четвъртък. „Това би било световна война, ако американците и руснаците започнат да стрелят един срещу друг“.

Гражданите на САЩ трябва да напуснат страната „сега", призова Байдън. По отношение на руските сили той добави: „Не е като да си имаме работа с терористична организация“, каза американският държавен глава. По-скоро, каза той, имаме работа с „една от най-големите армии в света“. След като талибаните взеха властта в Афганистан миналата година, американските войски проведоха мащабна операция по евакуация, за чиято подготовка и провеждане правителството на Байдън беше критикувано от много страни.

„Ние сме в много по-труден свят, отколкото някога сме били“, добави той.

Според оценката на американските военни и разузнавателни служби руската армия може да започне пълномащабно нахлуване с танкове, които потенциално могат да достигнат столицата Киев в рамките на 48 часа.

Байдън твърди, че ако руският президент Владимир Путин е „достатъчно глупав, за да влезе (в Украйна, б. ред.), той е достатъчно умен, за да не направи всъщност нищо, което би имало отрицателно въздействие върху американските граждани“.

„Казвали ли сте му го някога?", запита го водещият на NBC, на което президентът отговори утвърдително. „Казвали ли сте му това, че за американците ще има граница, която те не могат да преминат“, запита го отново журналистът. „Не се е налагало да му го казвам. Говорил съм за това. Той знае това", каза Байдън.

Междувременно преговорите на главните преговарящи в т.нар. нормандски формат за Източна Украйна приключиха в четвъртък вечерта в Берлин след повече от девет часа преговори без конкретни резултати.

„Това бяха трудни разговори, в които различните позиции и различните варианти за решение бяха ясно очертани", заявиха след това от френско-германските преговорни кръгове. В разговорите участваха главните съветници по външна политика на държавните и правителствените ръководители на Германия, Франция, Русия и Украйна.

В същото време стана ясно, че и четиримата участници искат да се придържат към мирното споразумение от Минск за Източна Украйна от 2014 г. „Пълното прилагане" на споразумението ще продължи да се работи усилено. Беше договорено да се срещнат отново след следващите заседания на Тристранната контактна група за Източна Украйна през март.

По-рано в четвъртък Украйна обвини Русия, че блокира достъпа ѝ до море, докато се подготвя за военни учения другата седмица, а напрежението в региона нараства.

Предупреждението дойде от украинския външен министър Дмитро Кулеба, по думите на когото Азовско море е напълно блокирано, а Черно – почти изцяло отцепено. Това става в момент, когато освен предстоящите идната седмица военноморски учения започнаха и сухопътни с Беларус, северно от Украйна, с най-голямото струпване на руски сили в съседната държава от времето на Студената война. Над 100 хил. руски военни са в райони около украинската граница и след седмици на напрежение последните дни бяха изпълнени с европейски дипломатически обиколки в опит за намаляване на напрежението. Русия отрича да се готви за инвазия и отправя конкретни искания, свързани със сигурността, от които Западът категорично отхвърля две: затваряне на вратите на НАТО за Украйна и неразполагане на сили в Източна Европа.

В Беларус на летище Зябровка, близо до град Гомел, на 25 километра от границата с Украйна, също има "ново разполагане на войски, военни превозни средства и хеликоптери". За първи път в района се виждат хеликоптери. На мястото има и полева болница. Войски и множество бойни групи остават разположени и близо до беларуския град Речица - на по-малко от 45 километра от границата с Украйна. На предишни сателитни снимки се виждаха палаткови лагери. В комбинация с последните сателитни изображения те предполагат нарастващо руско присъствие в района, който е на около 320 километра източно от мястото, където започнаха съвместните руско-белоруски учения в четвъртък. Видеоклиповете в социалните медии показват значителни движения на руски военни части през последните няколко дни в източна Украйна, около градовете Курск, Ростов на Дон и Брянск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
"Видеоклиповете в социалните медии показват значителни движения на руски военни части през последните няколко дни в източна Украйна, около градовете Курск, Ростов на Дон и Брянск." Бойчо, ти сериозно ли, или се гъбаркаш с излагацията по география на Лиз Тръс при преговорите с Лавров?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
baba_meca
преди 2 години
"Видеоклиповете в социалните медии показват значителни движения на руски военни части през последните няколко дни в източна Украйна, около градовете Курск, Ростов на Дон и Брянск."Следващите дни ще има движение на руските военни около Washington, New York, Berlin, Paris и други градове в източна Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още