IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките могат да ускорят раздържавяването на гръцкия енергиен сектор

РРС може да бъде принудена да се раздели с още един печеливш бизнес - оператора на мрежата ниско и средно напрежение

13:25 | 27.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Банките могат да се окажат катализатор за раздържавяването на гръцкия енергиен сектор, пише "Катимерини". Изданието посочва, че гръцката енергийна компания PPC трябва да набави средства, за да рефинансира своите дългове в размер на 2,2 млрд. евро до 2019 г.

По този начин компанията може да бъде принудена да продаде оператора на мрежата средно и ниско напрежение HEDNO. Компанията е 100% собственост на PPC, макар и управлението й да не е зависимо от холдинга.

На този етап няма официално искане за продажбата на компанията, но банките кредитори настояват, че PPC ще трябва да се раздели с един от най-печелившите си бизнеси след ADMIE, който беше продаден в първата половина на 2017 г.

Дължината на мрежата, която поддържа HEDNO, е над 237 хил. километра и в нея работят 6 850 души. Компанията осигурява печалба от 28,8 млн. евро за енергийния гигант, приходите й възлизат на 388,5 млн. евро.

Източници на "Катимерини" в банковите среди коментират, че в момента следят каква цена ще получи PPC от продажбата на въглищните централи, която се извършва по искане на кредиторите на Гърция. Има обаче и други интересни активи, които енергийната компания може да продаде, за да върне стари задължения, сред които е и операторът на мрежата.

Продажбата на ТЕЦ-ове раздразни синдикати и общини и накара правителството да обещае отстъпки, като например специални цени на електроенергията. По тази причина и "Катимерини" отбелязва, че Атина може да изиграе картата с "твърде голяма, за да фалира" с PPC и така да принуди банките да рефинансират компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още