IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" обмисля покупката на още дялове от South Stream Serbia

Решението за покупката ще бъде взето на заседание на Съвета на директорите на руския газов гигант

15:24 | 05.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съветът на директорите на "Газпром" обмисля да купи още дялове от South Stream Serbia, съобщава ТАСС, като се позовава на съобщение на компанията. Решението ще бъде взето на 13 февруари 2018 г.

South Stream Serbia е съвместна компания между руската "Газпром" (51%) и "Србиягаз" (49%). Тя беше създадена за изграждането на "Южен поток" през територията на Сърбия.

Преди броени дни сръбският премиер Ана Бърнабич обяви, че "Южен поток" ще се превърне в "Сръбски поток". Проектът в крайна сметка ще бъде реализиран, но вече в по-различен формат - Сърбия ще получава руски газ на границата с България, разясни сръбският премиер. От своя страна газът ще влиза в България през връзка с Турция, тоест по "Турски поток".

Още при обявяването на идеята за "Турски поток" от "Газпром" обясниха, че газопроводът ще има две тръби - едната директно за турските потребители, а другата - за Южна Европа. От Русия обаче поискаха "железобетонни" гаранции от Европа, че проектът ще се състои, за да изградят втората тръба.

На този етап от "Газпром" не са съобщили как ще се движи втората тръба на "Турски поток" в Европа. На 19 януари руската компания получи разрешение за строителство от турските власти в изключителната икономическа зона на Турция в Черно море. На сайта на "Газпром" за проекта е записано, че от територията на Турция ще има връзки към съседни държави, през които ще се доставя природния газ.

Въпреки уклончивите заявления за трасето на "Турски поток" в Европа, българският премиер Бойко Борисов нееднократно коментира, че газът ще влиза в България и с помощта на газовия хъб "Балкан" ще бъдат изпълнени всички европейски изисквания в областта на енергетиката. Чрез хъба България ще търгува с природен газ, идващ от различни направления - по "Турски поток", по газовата връзка IGB, тоест от Азербайджан или втечнен газ от гръцките терминали, както и местен газ някой ден.

В първоначалните заявления на Русия обаче се спрягаше и друг вариант за транзита на руския газ в южно направление - през хъб на границата с Гърция. Засега от "Газпром" не заявяват еднозначно откъде ще мине втората тръба, а в края на миналата година руският енергиен министър Александър Новак заяви, че не са изключени никакви варианти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още