IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият парламент прие пакет с реформи, за да отключи нов транш средства от ЕС

Междувременно ЕСМ одобри отпускането на последния транш от международната макрофинансова помощ от 1 милиард евро

21:21 | 14.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцкият парламент прие днес пореден пакет с реформи, за да осигури нов транш по кредитното споразумение и да затвори четвъртия, последен преглед на изпълнението на спасителната програма, предаде Ройтерс.

Гърция предстои да излезе от последната програма през август, след което ще разчита на финансовите пазари, за да покрива задълженията си по заема.

Атина иска да приключи последния преглед преди срещата на Еврогрупата на 21 юни. Евентуална зелена светлина от прегледа ще й осигури нов транш в размер на 12 милиарда евро.

Депутатите приеха пакета с реформи със 154 срещу 144 гласа в 300-местния парламент.

Новите реформи включват мерки за ускоряване на приватизацията в енергийния сектор и изменения в данъчното облагане на недвижимото имущество. Пакетът очертава и мерки, които ще влязат в сила в периода след приключване на спасителната програма, като допълнително орязване на пенсии през 2019 г. и по-нисък праг за освобождаване от данъци през 2020 г.

Атина се съгласи да се придържа към определена финансова линия след приключването на последния спасителен пакет - третия, който получи от 2010 г. Тази линия предвижда страната да има първичен бюджетен излишък - като се изключат разходите по обслужване на дълга - от 3,5 процента от БВП до 2022 г. и от най-малко 2 процента след това, напомня агенцията.

Междувременно Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) одобри отпускането на последния транш от международната макрофинансова помощ за Гърция от 1 милиард евро, се казва в съобщение на ЕСМ, цитирано от ТАСС.

Съветът на директорите на ЕСМ е дал указание да се деблокират 1 милиард евро, предназначени за Гърция, се казва в документа.

Отпускането на средствата беше съгласувано с Еврогрупата през март, но преводът на сумата беше отложен до изпълнението от Атина на условията на международните кредитори.

Средствата се предоставят под формата на преференциален кредит.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още