IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция получи нови 6,7 млрд. евро от партньорите си

Тази година страната може да излезе от програмата за външна макрофинансова помощ, твърди Пиер Московиси

22:40 | 22.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос. Снимка: Ройтерс

Еврогрупата даде принципното си съгласие за отпускане на нов транш финансова помощ за Гърция в размер на 6,7 млрд. евро, обяви нейният председател, финансовият министър на Португалия Мариу Сентену, цитиран от АFP. Петдесетгодишният Сентену пое председателството на Еврогрупата от холандския финансов министър Йерун Дейселблум. 

„Еврогрупата утвърди третия доклад по програмата на реформи на Гърция. Свършена е огромна работа, която ще позволи на Европейския стабилизационен механизъм да отпусне нов транш от макрофинансовата помощ в размер на 6,7 милиарда евро", каза Сентену. В същото време той отбеляза, че на Гърция остава "да направи още редица бюджетни усилия" и изрази увереност, че страната ще се справи с тази задача. Заемът трябва да бъде изплащан до август 2018 г., когато Атина се надява да успее да стабилизира икономиката си.

Според европейския комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси Гърция може тази година да излезе от програмата за външна макрофинансова помощ и "да стане нормална страна от еврозоната". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още