IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Македонският премиер Зоран Заев подаде оставка

Решението си лидерът на социалдемократите взе след загубата на местните избори

07:51 | 01.11.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев подаде оставка като премиер и лидер на социалдемократите след слабите резултати на партията му на местните избори, чийто втори тур се проведе вчера, 31 октомври, предава БГНЕС.

Решението на Заев беше предшествано от месеци на спад в популярността на премиера, докато той се затрудняваше да поддържа икономиката на страната въпреки пандемията от коронавирус, а преговорите за евентуално присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз бяха в застой.

„Уважаеми граждани, позволете ми от името на СДСМ и целия ни народ да честитя на нашите опоненти победата на местните избори. Поемам отговорност за развитието на политическите събития, включително резултатите от тези избори. Подавам оставка от поста премиер и председател на Социалдемократическия съюз на Македония... Имаме още 2,5 години. Има възможност за съставяне на прогресивно мнозинство. Донесох свобода и демокрация, а демокрацията означава поемане на отговорност", каза още Зоран Заев.

Според него при управлението си той е създал добри отношение с всичките съседи на РСМ и е успял да вкара страната в НАТО и има реални шансове тя да започне преговори за членство в ЕС. Заев не огласи подробности или график за това кога ще подаде оставка - ход, който трябва да бъде одобрен от парламента. Заев каза също, че е против предсрочни парламентарни избори след оставката му.

ВМРО-ДПМНЕ спечели в общо 40 общини, включително и столицата, а СДСМ - в 18. Партията на Али Ахмети ДСИ спечели кметските избори в 10 общини. Другите албански формации Албанският алианс/Алтернатива - в две общини, а Беса - в две общини. Малките формации като ГРОМ, ДПА и ЛДП/ДОМ спечелиха по една община. В три общини гражданите избраха независими кандидати.

Кандидатът за кмет на Скопие от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска получи 54,66% от гласовете срещу досегашния кмет Петре Шилегов, който събра едва 41,73 на сто.

Основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, която постигна големи победи на изборите, призова за нови парламентарни избори след съобщението за оставката на Заев. "Правителството е делегитимизирано и това е новата реалност, която ще се прояви в парламента с течение на времето. Най-добре това да стане чрез предсрочни парламентарни избори", каза опозиционният лидер Християн Мицкоски.

Заев беше избран за министър-председател през 2017 г. след 10 години управление на Никола Груевски, чието правителство беше разклатено от огромен скандал с незаконно подслушване, разкрит от самия Заев.

През 2018 г. Заев сключи трудна сделка с Атина за добавяне на географското определение „Северна“ към официалното име на страната, за да се разграничи от гръцката провинция Македония.

Смяната на името беше предварително условие на Гърция за проправяне на пътя за евентуално членство в ЕС и НАТО.

Оттогава обаче страната е изправена пред проблеми с България, която блокира началото на преговорите за членство в ЕС. София настоява за спазването на Договора от 2017, спиране на езика на омразата, спирането на фалшификацията на историята и признаването на правата на българите.

Заев обеща да постигне напредък в преговорите за присъединяване към ЕС, след като страната официално стана кандидат за членство, но нямаше какво да покаже като напредък през последните месеци.

В Северна Македония се проведоха парламентарни избори през 2020 г., на които социалдемократите на Заев се върнаха на власт, след като неговата партия спечели с малка разлика пред десните съперници.

Неговата управляваща коалиция, която е свързана с най-голямата партия, представляваща етническото албанско малцинство, продължава да има малко мнозинство в парламента.

Заев влезе в политиката през 2003 г., като спечели три мандата като кмет на родния си град Струмица и след това стана лидер на социалдемократите през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
vzhekoff
преди 2 години
Любчо Георгиевски официално си е с български паспорт, а неофициално е и агент на външното ни разузнаване :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
ти па от къде знеш че го е срам? ... може пък да се гордее!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
Ой, Зайо, защо се срамиш да се наречеш Българин? Как може да е от Струмица и да твърди че е македонец? Та там кой познавам всеки си знае какъв е, да не говорим, че и певецът за евровизия беше от там и той знаеше какъв е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още