IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нафтогаз е получил известието от Газпром за разтрогване на договорите за доставка на газ

В срок от 30 дни двете страни могат да се опитат да постигнат съгласие за доставките на синьо гориво за страната и 45 дни - за транзита

20:45 | 05.03.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Украинската държавна компания Нафтогаз е получила от Газпром известието за разтрогване на договорите за доставка и транзит на руски газ. Това съобщава търговският директор на компанията Юрий Витренко, цитиран от ТАСС.

"Много внимателно ще проучим информацията. За нас е важно да се запази транзитът през Украйна и надеждността на доставките на газ, както за украинските, така и за европейските потребители", допълвда Витренко, цитиран от БТА.

"В съответствие с договорите, на тях се позовава и Газпром, има процедура, която страните трябва да изпълнят. Има 30 дни, през които страните могат да се опитат да постигнат съгласие по доставките на газ, и 45 дни - за транзита", пояснява още търговският директор на Нафтогаз Украйна.

След изтичането на тези срокове Киев може да се обърне към арбитраж.

Припомняме, че от 1 март Газпром спря доставките на синьо гориво за Украйна и върна предплатата да месеца. В резултат Украйна засили вноса на природен газ от Европа – през Словакия, Полша и Унгария, за да преодолее недостига на суровина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 6
comet
преди 6 години
Тиквонций (ББ) не е Премиер а е говорител на Страната в която живее дъщеря Му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
mvr0306
преди 6 години
Премиера ББ защо мълчи? Да видим сега откъде неговия хъб ще се пълни с газ щом скоро газа през Украйна спира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още