IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

National Bank of Greece: Всички гръцки банки ще преминат успешно стрес тестовете

Резултатите от проверката на Piraeus, NBG, Eurobank и Alpha ще бъдат обявени през май

14:58 | 16.04.18 г.
<p>
	Леонидас Фрагиадакис,&nbsp;главен изпълнителен директор на National Bank of Greece. <em>Снимка: Архив Ройтерс&nbsp;</em></p>

Леонидас Фрагиадакис, главен изпълнителен директор на National Bank of Greece. Снимка: Архив Ройтерс 

Гръцките банки ще преминат стрес тестовете на Европейската централна банка и ще покажат финансова стабилност, заяви главният изпълнителен директор на втората по големина банка в страната National Bank of Greece (NBG), цитиран от Ройтерс.

ЕЦБ ще публикува резултатите от стрес тестовете на четирите най-големи кредитори в Гърция - Piraeus, NBG, Eurobank и Alpha през май, за да се даде време за попълване на капиталовите дефицити, преди страната да приключи с третата си спасителна програма през август.

„Всички гръцки банки ще преминат стрес тестовете, а резултатите ще бъдат окуражаващи“, каза Леонидас Фрагиадакис пред журналисти, цитиран от Ройтерс. 

Стрес тестовете на гръцките банки, които имат за цел да проверят капитала на банките преди излизането на Атина от спасителната програма в размер на 86 млрд. евро, ще се проведат отделно от редовните стрес тестове на другите банки в еврозоната.

Резултатите от тестовете на 33 кредитора от други държави от еврозоната ще бъдат публикувани на 2 ноември.

Гръцките банки са били рекапитализирани три пъти, откакто дълговата криза избухна през 2019 г., но все още върху тях тежат лоши кредити на стойност 96 млрд. евро. Кредиторите трябва да намалят размера им до 65 млрд. евро до 2019 г.

Главният изпълнителен директор на NBG обясни още, че банката е в процес на преговори с двама китайски инвеститори, на които да бъде продаден мажоритарния дял от застрахователното подразделение на банката National Insurance, след като планът за продажбата му на холандската компания EXIN не се осъществи.

„Обсъждаме подробности около процедурата, така че продажбата да се случи възможно най-скоро и с положително въздействие върху банката“, коментира Фрагиадакис.

Четирите банки, които преминават през стрес тестове в момента, са изминали дълъг път от 2015 г. насам, когато бяха тествани за последен път. Оттогава те са събрали близо 15 млрд. евро нов капитал. Въпреки това, ако поне в една банка бъде установен проблем, и другите заемодатели ще пострадат, тъй като в крайна сметка оперират на един и същ пазар. А при установяване на нередност ще има последици за репутацията на цялата система и ще се затрудни заемането на пари от други банки. 

Гръцките банки имат най-високия дял необслужвани кредити в еврозоната – 47% според последните данни на Европейската комисия. Това е много по-висок процент от този в Италия например – 12%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още