IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Топката за по-добри отношения е в полето на САЩ

Според руския президент е време Доналд Тръмп да изпълни предизборните си обещания към Русия

18:05 | 09.06.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руският президент Владимир Путин отправи ново лично обръщение към американския си колега Доналд Тръмп за провеждането на среща между двамата лидери и подобряването на отношенията между Русия и САЩ, съобщава Washington Post.

Путин заяви преди държавната телевизия, че е време Тръмп да изпълни предизборното си обещание за насърчаване на по-приятелски отношения между двете страни. Интервюто е било записано в четвъртък – преди призива на Тръмп Русия да бъде върната в Г-7 – и представено в събота.

„Много неща заслужават критики“ в действията на Тръмп, каза Путин. „Но има едно обстоятелство, което съм споменавал и преди: Тръмп спазва обещанията, които направи по време на кампанията си“.

Той продължи: „Едно от тези обещания бе да подобри отношенията между Русия и САЩ. Надявам се, че това ще се случи. Във всеки случай ние сме готови на това. Вярвам, че топката е в полето на САЩ“.

Интервюто подчертава усилията на Путин да продължи да показва лично отношение към Тръмп, макар че отношенията между Москва и Вашингтон потънаха до нови дъна.

Междувременно руски представители ясно показват, че са готови на среща между двамата президенти, която според тях Тръмп първоначално е предложил в телефонен разговор с Путин през март. Според руски представители и репортажи на националната телевизия основното препятствие пред подобна среща е Конгресът и статуквото по външната политика във Вашингтон, които се противопоставят на възможността отношенията с Русия да се подобрят.

„Опитът, който имам с президента на САЩ, ми казва, че макар действията му често да са критикувани, особено в последно време, включително на международния подиум и в икономическата сфера, той е разсъдлив човек и може да слуша и да реагира на аргументите на другия човек“, каза Путин. „А това ми подсказва, че диалогът може да бъде конструктивен“.

Путин не коментира директно твърденията на Wall Street Journal, че Австрия е предложила да бъде домакин на такава среща във Виена. Той заяви, че възможността да се срещне с Тръмп е обсъждана „от самото начало, което означава веднага, след като Доналд Тръмп стана президент на САЩ. Още в началото показахме, че подобни лични срещи са не само възможност, но и са много полезни. Единственият въпрос е дали местната политическа ситуация в САЩ ще позволи това да се случи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
Lucifer
преди 5 години
Аааа....бая много са отделили, как не...Жириновски почерпи руската дума със 100 кашона оригинално френско шампанско за победата на Тръмп! Сега в тоя недоимък, това е бюджета на русия за ....дълга диета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 11
Sakamano
преди 5 години
Тъй де, за какво помогнахме за избирането му?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още