Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Румъния разрешава добива на природен газ в Черно море

Става дума за около 100 млрд. кубически метра природен газ в румънската част на континенталния шелф в Черно море

Румъния разрешава добива на природен газ в Черно море

Снимка: Bloomberg LP

След дългогодишни спорове Румъния разчисти пътя за добив на природен газ в Черно море. Камарата на депутатите в Букурещ прие с голямо мнозинство изменението на закона, който досега възпираше чуждестранните инвеститори от проекти. Сенатът, най-висшата камара на парламента, вече бе одобрил изменението. Евентуална жалба до Конституционния съд от страна на националистическата опозиционна партия може да забави влизането в сила. Опозицията гласува против законопроекта и в двете камари на парламента, предава DPA.

Става дума за около 100 млрд. кубически метра природен газ в румънската част на континенталния шелф в Черно море, както и за проекти за добив на газ на сушата.

„Сигурни сме, че в рамките на най-много пет години ще можем да станем независими в енергийно отношение", заяви министър-председателят Николае Чука по повод новия регламент. Планираната промяна в закона набра скорост след началото на агресивната война на Русия срещу Украйна. Понастоящем Румъния внася около 10% от необходимия ѝ газ от Русия. Според министъра на икономиката Вирджил Попеску в бъдеще Румъния ще произвежда повече газ, отколкото потребява.

Още по темата

За разлика от досега инвеститорите ще могат свободно да продават природния газ, добит в Румъния, в съответствие със законодателството на ЕС. Задължението за продажба на определен дял от него в Румъния ще отпадне. Това задължение може да бъде въведено отново само с правителствен указ в случай на криза. Предишното задължение за инвеститорите в природен газ да наемат част от работната си сила в Румъния чрез румънски граждани също беше премахнато, както и задължението те да се снабдяват с доставки и услуги изключително от Румъния или други държави от ЕС. Освен това прогресивното данъчно облагане на печалбите беше облекчено: Праговете на цените на газа, които определят това, бяха повишени. А инвеститорите вече ще могат да приспадат повече инвестиции от данъците си.

Заради липсата на законодателството в края на март Black Sea Oil & Gas обяви, че ще започне добив на природен газ от офшорния си проект през второто тримесечие на тази година, по-късно от очакваното. Тогава генералният директор на компанията Марк Бийкъм предупреди, че липсата на подходящо законодателство за добива на газ подкопава инвестициите. Първоначално компанията възнамеряваше да започне добив на газ в Черно море през ноември миналата година.

„С конструктивното сътрудничество на всички участващи страни първите количества газ ще бъдат извлечени през второто тримесечие на 2022 г.", казва Марк Бийкъм в интервю за Ройтерс. „Нашата гледна точка е, че продължаващото спъване на местните производители чрез постоянното въвеждане на нови неблагоприятни мерки е причината, поради която Румъния не успява да достигне значителния си производствен капацитет, и това, което прави, е само да удължава тази ситуация", посочва Бийкъм.

Портфолиото на компанията включва проекта за добив на природен газ „Мидия". А амбициите на Румъния са да удвои добивите си на природен газ до 20 млрд. куб. метра годишно до 2025 г. За разлика от останалите страни в региона страната е почти напълно енергийно независима. Румъния внася под 10% от нужния природен газ годишно от Русия, като останалото потребление се осигурява от вътрешни източници.

Много по-голям проект – блокът "Нептун", управляван от OMV Petrom, също е готов да се придвижи напред. Petrom заяви, че финално инвестиционно решение може да бъде взето в началото на следващата година, а производството да започне 4 години по-късно. Находището, което според изчисления съдържа 100 млрд. куб.м природен газ, може да гарантира пълната независимост на страната от руските доставки. Находището в блока "Нептун" бе открито още през 2012 г.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
3
 
5
Solar Power до: khao
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Така е ! В Румъния ги нямат и зтова 10% зависимост :) Румъния още по времето на соца много много не и пукаше за СССР :)
0
 
3
 
4
Solar Power до: ing5rov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
От Орбан може само да се учиш ! Той си защитава интереса на държавата и със сигурност няма да напусне ЕС както искат от израждане :) Не е проззстт.Сега след 4 месеца на нас Румънците ще ни продават газ изкопан само на 10км от нашата зона. А ние си имаме мораториуми ... пазим природата в Черно море :) Яко плащат братушките да не правим нищо... за да сме зависими на 90% !
4
 
0
 
3
ing5rov до: khao
преди 1 месец
хм , странно на Орбан как му вървят работите с руски газ и нефт ... сигур не е чувал за яката далавера с втечнения газ ...
0
 
7
 
2
khao до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
но пък си имаме р.овч, гоце, копейкин и други руски националисти, а другите държави ги нямат!... ето това ако не развесели картинката, незнам какво може! :)
1
 
9
 
1
преди 1 месец
В румънският шелф, и в турският шелф, и в украинският има доказани залежи от природен газ, но в нашият няма ... :))) ... тъжна картинка. Тука и вятър няма и слънце не огрява. Добре че е рассията, та ни сипваха по некоя и друга кофа газчица, са и тя спря. Другите държави в ЕС за 10 години се свързаха с интерконектори навсякъде, тука теренът не позволява, труден релеф. Мдаа, както гласеше популкярен форумен рефрен от близките години, клета майка България, нали друзя?! Са като скочи рублата намалиха ли ви надника или го оставиха същият?! Щото нашият откакто купихме втечнен газ скочи двойно... Постоянна премия.

Още от Централна и Източна Европа
Калининград и напрежението по литовската граница