Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Русия разхлаби още капиталовия контрол заради поскъпването на рублата

Пълното вдигане на капиталовия контрол би върнало рублата в диапазона от 70-80 спрямо долара, което би било много по-удобно за икономиката, според анализатор

Русия разхлаби още капиталовия контрол заради поскъпването на рублата

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Русия облекчи ключова мярка за контрол на капитала, която е в основата на възстановяването на рублата, след като рязкото възстановяване на валутата се ускори в понеделник.

Делът на валутните постъпления, които износителите трябва да продават, се намалява до 50% от 80%, посочва се в изявление на финансовото министерство на страната, публикувано на сайта му, предава Bloomberg.

Министерството обяснява решението си със „стабилизирането на обменния курс и достигането на адекватни нива на ликвидност в чуждестранна валута на вътрешния пазар“.

Още по темата

Рублата е с повече от 30% по-силна спрямо долара, отколкото беше преди Русия да изпрати войски в Украйна на 24 февруари. Ръстът на обменния курс на валутата заплашват да навредят на бюджетните приходи и износителите.

Властите постепенно облекчават строгите ограничения върху валутните операции, наложени в дните след инвазията, за да спрат резкия ѝ спад. Ограниченията, съчетани със срив на вноса на фона на санкциите, наложени от САЩ, Европа и техните съюзници, почти изкорениха търсенето на чуждестранна валута точно когато предлагането нарасна благодарение на високите цени за до голяма степен несанкционирания износ на енергия.

Министерството на икономиката на Руската федерация заяви късно в понеделник, че поскъпването на рублата достига пик и капиталовите потоци и вносът ще се адаптират. Бъдещите намаления на лихвите също ще премахнат тласъка на валутата, допълва се в изявлението на ведомството.

Пълното „вдигане на капиталовия контрол би върнало рублата в диапазона от 70-80 спрямо долара, което би било много по-удобно за икономиката“, казва Татяна Орлова от Oxford Economics. „Това ниво на валутния курс вече е включено в цените. Следователно връщането към този диапазон няма да подхрани инфлацията“, допълва тя.

Последният пристъп на силата на рублата изглежда е подхранван от някои клиенти – купувачи на руски газ, които се съобразяват с искането плащанията да са в руска валута.

Само за четири търговски сесии рублата скочи с около 15% спрямо еврото. Само в понеделник руската валута поскъпна със 7,8%. Спрямо долара рублата намали по-ранните печалби и поскъпна с 4% до 57,9350 рубли за долар, което е най-силното затваряне от април 2018 г.

Още по темата
Санкциите срещу резервите на централната банка означават, че тя не може да извършва покупки на чуждестранна валута, което правеше редовно преди инвазията.

„Рулата се ръководи единствено от търговията и вероятно сме на върха на излишъка по текущата сметка“, пише Тата Гоуз от Commerzbank в бележка. „При повечето сценарии обменният курс ще бъде по-слаб през следващите тримесечия“, допълва Гоуз.

И все пак лобито на големия бизнес в Русия вдига тревога за ралито на рублата, като обяви създаването на специална работна група за наблюдение на валутната ситуация. „Трябва да се избягват прекомерни регулаторни тежести върху бизнеса в областта на валутното регулиране и контрол“, посочва се в изявление на Руския съюз на индустриалците и предприемачите.

Силата на рублата също е потенциално лоша новина за бюджета, който получава значителна част от приходите от енергийни данъци, деноминирани в чуждестранна валута, но изразходвани в рубли. „Колкото по-висок е ръстът на обменния курс, толкова по-голям ще бъде дефицитът“, казва Евгений Коган, професор във Висшето училище по икономика в Москва. „Това затруднява нещата за износителите, като увеличава разходите и намалява приходите“ в рубли, допълва той.

„Ако това продължи, да речем, половин година, ще бъде изключително неприятно“, казва още Коган, като отбелязва, че „удобният“ курс за икономиката би бил около 75-80 за долар.

Пресслужбите на Банката на Русия и Министерството на финансите не са отговорили на искането на коментар.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (24)

   1| 2| 3    
2
 
0
 
24
danythedog до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Зелка,кух си като леика
0
 
3
 
23
Dr. Vatnikov до: TGV
преди 1 месец
Не разбра ли или пак очакваш персонално обяснение?
4
 
2
 
22
TGV до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Фиатните пари какво покритие имат?
3
 
2
 
21
TGV до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Фиатните пари какво покритие имат?
1
 
5
 
20
zelka007 до: Императорът
преди 1 месец
И е малка и е жалка икономиката им. Една кола не могат да сглобяват сами... :)))... Имат всичко на всичко два модела за масово производство, и два камиона... Дай некоя CNC фреза руска да видим, или струг, да се посмеем. Или некоя система от нагреватели с контрол на температурата. Дори не пиша за химически или биологически реакторни системи... Искам да погледнеш оборудването им в заводите им за лагери, или в заводите им за газовата и нефтената индустрия. И да се посмеем после заедно. Не мижава, а смешно мижава им е икономиката извън добивната екосистема. Хамериканците имат 4 (ЧЕТИРИ) космически кораба, които летят до МКС - Cygnus на "Нортроп Груман", Dragon на "СпейсЕкс", Starliner на "Боинг" и подготвят Dream Chaser на "Сиера Невада"...

Още от Централна и Източна Европа
Лавров настоява за спазване на международното право