IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия засилва ограниченията за пушене на обществени места

Тютюневи изделия няма да може да се продават по будките и чрез амбулантна търговия

21:13 | 01.06.14 г.
Русия засилва ограниченията за пушене на обществени места

Русия от днес е забранено да се пуши в ресторантите, кафенетата и закусвалните, в хотелите и общежитията, на пероните на гарите, във влакове и кораби, съобщават ИТАР-ТАСС и Интерфакс. 

Тютюневи изделия няма да може да се продават по будките и чрез амбулантна търговия, а само в магазини и търговски павилиони, като цигарите няма да бъдат изложени, а ще се предлагат чрез каталог или списък. В ресторант цигара ще може да се запали, само ако заведението има лятна тераса. Забранява  се продажбата на цигари на територията на гарите, летищата, пристанищата. 

Глобите ще са между 500 и 1500 рубли (21 - 62 лв.) За собствениците на заведения наказанията са по-големи: за индивидуални предприемачи са 30 - 40 хиляди рубли (1 245 - 1 660 лв.), а за юридически лица - от 50 до 90 хиляди рубли (2 076 - 3 770 лв.)

Това е вторият етап от прилагането на закона за опазване на здравето на гражданите от тютюневия дим. Първият влезе в сила от 1 юни миналата година, когато бе забранено пушенето в образователните учреждения, културните ведомства, спортните обекти, плажовете и детските площадки. От миналата година вече не се пуши и в офис сградите, ако няма специални пушални с добра вентилация, не се пуши в самолетите, в метрото и обществения транспорт.

Законът за опазване на здравето на гражданите ще влезе изцяло в сила от 2017 г. 

В руското министерство на здравеопазването се надяват, че  ограниченията ще позволят да се намали броят на инфарктите и  инсултите. Според министерството след приемането на закона срещу пушенето потреблението на тютюн е намаляло с 16-17 процента. 

С новата забрана правителството се надява да намали до 2020 г. пушачите в Русия от 39 процента от населението, колкото са сега, на 25 процента, отбелязва Ройтерс. 

Още интересни новини от страната и чужбина четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още