IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка вероятно ще понижи лихвите в края на седмицата

22 анализатори и икономисти прогнозират, че регулаторът ще понижи ставката с 25 базисни пункта до 8%

17:10 | 11.12.17 г.
<p>
	<em>Управителят на руската централна банка Елвира Набиулина. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Управителят на руската централна банка Елвира Набиулина. Снимка: Архив Ройтерс

Руската централна банка по всяка вероятност ще понижи основния си лихвен процент до 8% на заседанието си в петък, показва проучване на агенция Ройтерс. Това би било шесто понижение тази година.

22 анализатори и икономисти казват, че очакват централната банка да понижи ставката с 25 базисни пункта.

И все пак пазарите вече са включили в оценките си още едно понижение, тъй като потребителската инфлация вече месеци наред се забавя. Ръстът на потребителските цени достигна рекордно ниско ниво в постсъветска Русия от 2,5% през ноември, което е под целевото ниво от 4%, заложено от централната банка.

Отхвърляйки призивите от страна на бизнеса да понижава лихвите по-бързо, регулаторът се придържа към плановете си за овладяване на инфлацията, която преди по-малко от три години беше на упорито високо ниво от 17%. За да държи инфлацията под контрол, централната банка предприе постепенно облекчаване на паричната политика и заяви, че няма да бърза с понижението на лихвите предвид рисковете инфлацията отново да се ускори. 

„Не очакваме промени във внимателния подход към паричната политика, който централната банка систематично прилага през последните няколко години“, казва Иван Чакъров, главен икономист в Citi в Москва.

По-високите лихви означават, че вземането на заем е по-скъпо, но те ограничават рисковете от висока инфлация. Освен това те забавят възстановяването на руската икономика след две години рецесия, предизвикана от срива в цените на петрола и западните санкции.

Този месец централната банка на Русия заяви, че сегашните лихвени нива са достатъчни, за да удържат на възможни шокове, ако САЩ разширят санкциите срещу Русия. Освен това очакванията Фед да повиши лихвите тази седмица може да накарат руската централна банка да бъде предпазлива.

Пазарите очакват през 2018 г. регулаторът в Москва да продължава да облекчава политиката, като през първото полугодие лихвата да достигне 7,5 на сто.

От самата банка заявиха, че планират през 2019 г. лихвите да са между 6,5%-7%, след като успее да върне годишната инфлация на ниво около 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още