IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски войски навлязоха в "Азовстал"

Все още има контакт между украинското правителство и украинските бойци в завода

22:46 | 04.05.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Руските сили са навлезли на територията на завода „Азовстал“, а украински политици съобщиха, че още цивилни са избягали от града с автобуси за евакуирани след седмици на ожесточени бомбардировки, които сринаха голяма част от града, пише британският вестник Gurdian.

„Опитите за щурм на завода продължават втори ден. Руските войски вече се намират на територията на Азовстал“, заяви Давид Арахамия, ръководител на парламентарната фракция на управляващите в Украйна, пред RFE/RL. Той добави, че към сряда вечер има контакт между правителството на Украйна и украинските бойци в завода.

По-рано през деня кметът на Мариупол Вадим Бойченко заяви, че контактът е изгубен. „Няма начин да разберем какво се случва, дали са в безопасност или не“, каза той пред украинска телевизия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече съобщенията, че силите на Москва се опитват да щурмуват завода. „Беше дадена публична заповед от Владимир Путин за отмяна на щурма. Няма щурм“, заяви Песков.

Не е ясно дали на територията на завода има блокирани цивилни, след като 200 души, включително 30 деца, бяха сред излезлите вчера.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че оставащите украински сили в завода са „сигурно блокирани по целия периметър“. Според него многократни предложения за „освобождаване на цивилни и сваляне на оръжията“ са били пренебрегнати.

В сряда Украйна обвини Москва, че планира да организира военен парад в Мариупол на 9 май, когато Русия традиционно празнува победата си над нацистите във Втората световна война с шествия в десетки градове.

„Мариупол ще се превърне в център на „честванията“, съобщи украинското военно разузнаване в комюнике в социалните мрежи. „Централните улици на града са спешно почиствани от отломки, тела и неизбухнали артилерийски снаряди“, допълни то.

Според разузнаването представител на руската президентска администрация вече е пристигнал в града, след като той почти изцяло е по руски контрол, за „мащабна пропагандна кампания. На руснаците ще бъдат показани истории за „радостта“ на местните да се срещнат с окупаторите“, отбелязва разузнаването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
вие власите не сте ли православни ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
мхм , нельзя было петь "москаляку на гиляку ..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Мдаммммм.Руснаците винаги идват за своето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 2 години
що не идеш да погледаш от първия ред, като православен opк?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
Petar2015
преди 2 години
Голям цирк е с тоя завод.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още