IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще постигнат ли пробив Гърция и Македония по въпроса за името в София?

Има шанс спорът, продължил почти 30 години, скоро да бъде решен и Скопие да започне преговори за членство в ЕС, смятат анализатори

10:55 | 16.05.18 г.
<p>
	Протест в Солун срещу името на Македония. <em>Снимка: Архив Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Протест в Солун срещу името на Македония. Снимка: Архив Олег Попов, Investor Media Group

Срещата на лидерите на Европейския съюз и Западните Балкани ще е най-важното събитие в рамките на председателството на България на Съвета на ЕС. Очаква се обсъжданите теми да бъдат в широк обхват - от ядреното споразумение с Иран до европейските перспективи на държавите от Западните Балкани.

София обаче ще бъде домакин и на двустранна среща между премиерите на Гърция и Македония - Алексис Ципрас и Зоран Заев, на която може да бъде направена сериозна крачка за решаването на спора за името на бившата югославска република.

Малко вероятно е двете страни да стиснат ръцете още в София, коментират източници на гръцката информационна агенция AnaMpa. Шансовете обаче спорът, продължил почти три десетилетия, да бъде решен през юни никак не са малки и Скопие да може веднага да започне преговори за присъединяване към ЕС.

"Гърция винаги е играла конструктивна роля за стабилността на Балканите, сътрудничеството и растежа", коментира гръцкият премиер в Twiiter преди ден. Той разговаря с председателя на Европейския съвет Доналд Туск за подготовката на срещата на върха на 17 май в София.

Според източници на "Катимерини" европейските институции ще поискат максимално голямо одобрение на евентуално споразумение с Македония от гръцкия парламент. Новото име трябва да бъде подкрепено от поне 180 депутати в 300-местния парламент на Гърция.

Управляващата коалиция между "Сириза" и ANEL обаче имат крехкото мнозинство от 153 депутати, а и ръководството на крайнодясната ANEL не е съгласно в споразумението със Скопие да фигурира думата Македония в новото име на страната.

Гръцкото издание посочва още, че в Брюксел ще държат и да има промяна в Конституцията на Македония, което пък може да се окаже спънка пред премиера Заев. Европейските институции ще настояват и одобрение от ООН на споразумението между двете страни.

Целта е проблемът да бъде решен в дългосрочен план и двете страни да бъдат ангажирани за спазването на споразумението.

Темата за името на Македония влезе в дневния ред на Балканите в началото на годината. Спорът с Атина спира стремежа на страната за влизане в ЕС и НАТО. Освен за името Гърция и Македония ще преговарят още и за македонския език и нация, написаха гръцки медии. 

Според местните медии има сближаване на позициите около името "Горна Македония"

В Гърция обаче се проведоха многохилядни протести срещу използването на думата "Македония" в новото име на своята северна съседка. В страната виждат териториални претенции от страна на бившата югославска република, използвайки името на гръцката провинция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още