IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващата партия в Полша смени Беата Шидло с Матеуш Моравецки

Досегашният финансов министър се наложи в политиката като човека, който предприе мерки срещу укриването на данъци и насърчи социалната държава

12:36 | 08.12.17 г.
<p>
	Матеуш Моравецки и Беата Шидло. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Матеуш Моравецки и Беата Шидло. Снимка: Ройтерс

Управляващата партия в Полша "Право и справедливост" смени премиера Беата Шидло с министъра на развитието и финансите Матеуш Моравецки, съобщава Ройтерс.

Моравецки се наложи в политиката като човека, който предприе мерки срещу укриването на данъци и насърчи социалната държава, посочва изданието.

Той поема правителството на страната в момент, в който започва подготовката на партията за привличането на повече гласове заради предстоящите местни избори през 2019 г. и президентския вот през 2020 г.

Вчера Шидло оцеля във вот на недоверие, внесен от либералната опозиция, но беше обявено, че тя все пак ще бъде сменена.

Откакто евроскептиците от „Право и справедливост“ спечелиха властта преди две години, Шидло играе ролята на наблюдател на промените в институциите, които доведоха до сблъсъци между Варшава и Европейския съюз (ЕС), отбелязва агенцията.

Въпреки критиките нейното консервативно правителство си остава едно от най-популярните в Полша след падането на социалистическия режим през 1989 г. главно заради ниската безработица, увеличаването на публичните разходи и фокусирането върху традиционните католически ценности в обществения живот.

В Twitter Беата Шидло написа: „Последните две години – това беше изключително време за мен. Службата за Полша и поляците беше чест.“

Вероятно тя ще остане в кабинета като вицепремиер.

От партията допълват, че през януари ще има и други промени в кабинета. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още