IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Времето работи за Украйна във войната срещу Русия

Тъй като едва ли ще става по-лесно за Москва, тя може да лансира предложения, че сега е подходящ момент за прекратяване на огъня

20:04 | 08.06.22 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Първоначалният песимизъм заради лекотата, с която руските сили биха могли да победят Украйна, беше последван от прилив на оптимизъм, когато украинците взеха надмощие. След един месец война Москва се отказа от Киев и други северни цели и реши да съсредоточи усилията си върху източния регион на Донбас. Давайки си малко време да се възстановят от тези ранни поражения, руснаците натиснаха здраво, но все още имат трудности да постигнат голям напредък. Очевидният краен срок 9 май, годишнината от победата над нацистка Германия, мина без никакви забележими успехи, пише за Financial Times Лорънс Фрийдмън, почетен професор по военни науки от Кралския колеж в Лондон.

През последните седмици войната изглежда вървеше по-добре за руснаците. Те най-накрая превзеха пристанищния град Мариупол. Сега се стремят да завършат завладяването на Луганск, като вземат Северодонецк преди това. Украинците са по-откровени за тежките си жертви, след като снаряди, ракети и бомби се разбиват в отбранителните им линии. Настъплението на Русия доведе до нов песимизъм.

Тази по-мрачна гледна точка признава на руснаците подреждането на логистиката им, следвайки реалистични цели и използвайки силните си страни, особено в артилерията и авиацията. Те продължават да проявяват безразличие към цената на тяхното настъпление откъм животи и имущество. Вместо притесненията от миналия месец дали Владимир Путин може да предприеме отчаяни мерки, докато силите му се оттеглят, този месец се тревожим за евентуална продължителна патова ситуация или дори руски успехи, водещи до подновяване на офанзивите срещу Одеса, Харков и Киев.

Подобни промени в настроението могат да имат важни политически последици. Те засягат украинския морал, който вече е крехък след три изтощителни месеца на война, както и отношението на чуждестранните поддръжници. Новият песимизъм насърчава спекулациите дали все пак Киев не може да бъде убеден да сключи сделка с Москва – да отстъпи известна територия на Русия, за да си отдъхне от ужасите на войната. Но той също така добавя спешност към въпросите за доставките на оръжие. Показателен пример са дискусиите във Вашингтон за изпращане на ракетна система за залпово изстрелване в Украйна. Опасенията за това как Кремъл може да отговори на удари дълбоко в руска територия с помощта на американски оръжия скоро бяха балансирани от необходимостта Украйна да намери отговор на настоящите предимства на Русия в огневата мощ.

Когато залогът е толкова голям и болката често толкова силна, естествено е да оставим последните новини от битката да оформят перспективите за войната, казва Фрийдмън. Това е необичайно прозрачна война, но човек научава недостатъчно много от публикации в социалните медии и кратки официални комюникета. Това е особено изразено, когато се опитваме да оценим важността на битките за отделни села или да установим дали воюващите страни адаптират стратегиите си към новите обстоятелства и се учат от минали грешки.

За да избегнем тези промени в настроението, трябва да имаме предвид голямата картина: структурните фактори, които оформят този конфликт и ще определят неговия краен резултат, посочва Фрийдмън. Погледнете руската позиция като цяло. Вложени бяха огромни усилия за завземането на допълнителна земя, с малко свободен капацитет за справяне с плахите украински контраофанзиви от Харков на север и към Херсон на юг. Дори да се консолидират придобивките, постигнати в Луганск, има още много какво да се направи, за да се завърши превземането на Донецк, което може да позволи на Путин да претендира за победа, като се има предвид как той формулира тази война в началото.

Русия може да се окаже, че владее земи, лишени от инфраструктура, като хората, които останаха там, едва ли гледат на окупационните сили като на освободители. Последните придобивки сега трябва да се защитават постоянно срещу украинските офанзиви. Извън фронтовите линии руските сили са изправени пред засади и саботажна дейност. Вражеските сили, които се изправят срещу тях, се бият за своята родина и национална идентичност, която Русия се стреми да унищожи.

Руските мерки за убеждаване на повече мъже да служат в Украйна са недостатъчни, за да компенсират жертвите и войниците, които искат да напуснат армията. За разлика от Украйна, Русия все още не е обявила пълна мобилизация. Дори и да го направи, ще минат месеци преди допълнителните подкрепления да окажат голямо влияние. Зависи от собствените й ресурси за свежи оръжия - наскоро в експлоатация бяха въведени ретро танкове. Освен това руският напредък е бавен. Пробивите не бяха ефективно използвани. Някои проблеми с негъвкавите тактика и командване, очевидни в първата фаза на войната, може все още да не са отстранени.

Украйна бавно, но сигурно въвежда на въоръжение модерни западни оръжия. Това отнема време и не е перфектното решение засега поради разнообразието от системи, необходимостта от обучение и опасностите от въвеждането им в битката. Все пак Украйна ще стане по-силна през следващите месеци, особено в областта на далекобойната огнева мощ, посочва Фрийдмън. Страната няма да бърза. Володимир Зеленски наскоро обясни, че няма да следва Москва, „която хвърля хората в ада на войната, само защото иска да вземе нещо след няколко дни или до определена дата“.

Тъй като войната едва ли ще става по-лесна за Русия, не би било изненадващо, ако Москва лансира предложения, че сега е подходящ момент за прекратяване на огъня. Но Зеленски няма да се съгласи с постоянна руска окупация на 20 процента от украинската земя. Путин може да се надява, че руското предложение ще разбие коалицията от държави, подкрепящи Киев, но освен ако не е наистина оптимист за бъдещи военни успехи, неговите изтощени и изчерпани сили рискуват да заседнат във враждебна страна, която набира сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 0 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 1 година
Как е таварищ ***, сънуваш ли дяда Путина.....Проверяваш ли под леглото преди да си легнеш да не би да е там?Провери, може и там да е...Поне всички виждаме че хапчетата не пиеш.. иначе нямаше да ръсиш такива тотални глупости....Слава Украйна или там каквото е останало от нея.... скоро нищо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Разбира се, че времето работи за Украйна. Пиянската армия изключително оредя и ордеява още всеки ден, няма нови контрактники (наемници), влачат някакви попълнения насила мобилизирани от Донецк и Луганск, дето автомата не знаят как се държи. В момента москалите имат 1 голямо превъзходство и то е артилерията, просто имат много. С идването на мобилни артилерийски системи от няколко държави, които са изключително по-модерни и далекобойни и това предимство ще бъде премахнато. Москалите вече танкове и бронирана техника не смеят да движат напред, защото украинците ги опукват за минути. Самолети и хеликоптери не смеят да летят над украинските позиции, че и те доста оредяха след близки срещи със Стингър. Цялата им москалска тактика в момента е да обстрелват отдалеч украинските позиции масирано с артилерия, докато не се дръпнат назад и после пускат opките на свободния изпепелен терен. Но и това ще приключи, особено пък след идването на MLRS Multiple laucnh rocket system . Затова и жужето толкова бърза да завземе нещо повече, след което да се окопае и да почне да дрънка за мир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 0
Dragodanov
преди 1 година
Ebat putina, svinje i kurve sina
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 6
0pk
преди 1 година
Как точно работи времето в полза на Украина, като в следващата статия пишете за поредния град взет под контрол от руснаците? Лъжата е истина, мм? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 6
Pyramid
преди 1 година
Моме, кога последно са те водили на мъж?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 6
Pyramid
преди 1 година
Само какъв напън да се вкарат собствени мераци за чужди. И наглост безкрай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
И пак никакъв съществен коментар от няколкото копейнишки тpoла тук. Само приказки за мъжки полови органи и еднополови сношения. Явно това им е в главите само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
В иZраждане така ги приемат тр00ловете , да са им бръснати дътата и масаж на простата , нали са прогресивни трябва да са отворени на модерното ... ing5rov е по-олабен от средното ниво в тяхната група и споделя повече ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 2
Oбичам България
преди 1 година
Интересно, че най-големите фенове на Путин и служители на Костя Копейкин, които са много против еврогейците говорят non stop разбираш ли си за мъжки полови органи :-) да не стане като едни големи националисти-консерватори евродепутати, които ги хванаха в оргия със същия пол :D и може би това обяснява, защо не искат да ходят в Русия :-) понеже там "уж" не е ОК да се кръстосват шпаги, а тука може ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 3
Oбичам България
преди 1 година
Шемет, пиян ли си :-) Признай си поне като мъж, а не като се крий като *** че излъга/сгреши, че Русия няма да окупира територии понеже е най-голямата страна :-) поне това си признай, като мъж :?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още