IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният дълг на САЩ надхвърли 30 трлн. долара

Някои икономисти твърдят, че високият дълг на страната не е нездравословен, като се има предвид, че икономиката расте, а лихвените проценти са ниски

08:50 | 02.02.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg

Държавният дълг на Съединените щати за първи път надхвърли 30 трлн. долара, става ясно от данните, публикувани от Министерството на финансите на страната.

В графата "общ държавен дълг" е посочена сумата от 30,012 трилиона долара. Това е рекордна цифра на американския държавен дълг за целия период на съществуването му.

Според The New York Times сегашните стойности са достигнати няколко години по-рано от очакваното - в резултат от федералните разходи в размер на трилиони долари, които Съединените щати отделиха за борба с пандемията, включително 5 трилиона долара за разширяване на обезщетенията за безработица, финансова подкрепа за малкия бизнес и стимулиращи плащания, финансирани със заемни средства.

На фона на намаляването на случаите на COVID-19 през първата половина на 2021 г. икономиката на САЩ отбеляза рязко възстановяване на растежа на БВП: 6,3 % през първото тримесечие и 6,7 % през второто. През третото тримесечие обаче растежът се забави до 2,3%. Експертите обясняват това с разпространението на щама омикрон, високата инфлация (достигнала 6,8% в края на декември 2021 г. - най-високото ниво от 1982 г. насам) и проблемите в глобалните вериги за доставки.

Заемите, които според много икономисти са били необходими, за да се възстановят Съединените щати от пандемията, доведоха до толкова голям дълг на страната, че за да го изплати, правителството ще трябва да похарчи сума, по-голяма от цялата годишна икономика на Америка.

Някои икономисти твърдят, че високият дълг на страната не е нездравословен, като се има предвид, че икономиката расте, лихвените проценти са ниски, а инвеститорите все още са готови да купуват държавни ценни книжа на САЩ, което им дава сигурни активи, които да им помагат да управляват финансовия си риск. Тези ценни книжа позволяват на правителството да заема пари сравнително евтино и да ги използва за инвестиции в икономиката.

През последната година от президентството на Доналд Тръмп (2020 г.) икономиката на САЩ се сви с 3,5 % - първият спад след финансовата криза от 2008 г. и най-значителният от 1946 г. насам (тогава БВП на страната спадна с 11,6 %). В края на първата година от президентството на Джо Байдън Федералният резерв прогнозира растеж от 5,5%. Заради продължаващата пандемия правителството на САЩ е принудено да взема все повече и повече заеми - в края на 2021 г. държавният дълг премина прага от 29 трлн. долара (около 125% от БВП).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 2 години
Ако министрите в САЩ участвуваха в необходима защита срещу щети от предоставяне на долари за ползване със срок за връщане, правителството на САЩ нямаше да има сегашните дългове.Накротко за ситуацията:Сега в САЩ правителството не участвува в необходима защита срещу щети от предоставяне на долари за ползване със срок за връщане. Местната проява на разпространената в света държавна парична грешка е голям враг на националното стопанство. Правителството на САЩ взима заеми за да плати щети от паричната неправилност. Държавната парична грешка е водещата причина за сегашната инфлация и други щети. Поразени са бедни и богати. The Federal Reserve System няма капацитет да прекрати инфлация и други щети от паричната грешка. The Federal Reserve System е жертва на държавната неправилност. Преустановяването на лошата практика зависи от волята на държавната власт. Постижимо е устойчиво развитие на САЩ. Участието на правителството на САЩ в необходима защита срещу щети от предоставяне на долари за ползване със срок за връщане е условие за стабилен обществен прогрес на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 2 години
т.е. викаш пичатането ще продължи до към 100 трлн и там някъде вече ще се спрат ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
doba
преди 2 години
https://***.usdebtclock.org/ Закръглиха го. Следваща цел - $40тлрн !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
Бит кой H
преди 2 години
Значи, за 4,3г. дългът на САЩ се е увеличил с 50%, почти с колкото се увеличава цената на BTC за същия период, при това без наличието на halving, който намалява наградата за производството на втория с 50% на всеки 4г. И още не са прекратили "икономическите стимули" , "количественното облекчаване" или както там наричат принтирането на $. Боже, боже...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 8
deaf
преди 2 години
Богатството на САЩ е около $114трлн. Извадете $30трлн. от него и ще видите,че дългът е нищожен... Под богатство да се разбира акции,имоти,активи,злато,скъпоценности и прочие,и прочие... Реално Щатите притежават 50% от богатствата на света...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 2 години
Китай са още по зле, което прави това, което аз казах още по-вярно. Лемън брадърс ще ни се стори като разходка в парка. Особено на нас малките, нищо че уж имаме по-малко дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
deant
преди 2 години
Това за покриване на дълг с GDP са някви нови неща в новите учебници, явно след раздела за многото полове или липсата на полове. Явно е някаква нова наука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Първо - САЩ са закъсали много здраво, защото имат вече над 1 ГБ отрицателно търговско салдо на година !!!! Второ - престанете да гледате изкуственият измерител БВП, който показва ЦЕНИТЕ в една икономика (изчислява се на база РАЗХОДИ на бизнеса и домакинствата), но не показва адекватно реалното производство на блага. Именно търговското салдо е по-добър и точен измерител. САЩ са на ръба на окончателната икономическа катастрофа. Мястото на зеленичкото като световна резервна валута изобщо не е гарантирано. Ватенката е прав в това, че и останалите кандидат-световни валути също са куци. Впрочем, Ватенков - кои са тия кандидати освен еврото на тоя етап? А европейската икономика е дори по-зле. Италия и Гърция са затънали много по-страшно от Китай - отново заради измерването на дългът през БВП. Нашият дълг може да не е висок, но търговското ни салдо се влошава все повече и повече - над 7.3 МБ за първите 11 месеца на 21-ва според Инвесторът. Разберете бе - хора - стабилността на една държава във финансов и икономически смисъл се измерва както стабилността на човекът. Ако харчиш повече, отколкото печелиш, то значи ЗАТЪВАШ !!! И на фонът на трагическото състояние на САЩ и ЕС - те се ЗЪБЯТ на Русия - с която те - и САЩ и ЕС, имат отрицателно търговско салдо !!! Един евентуален икономически конфликт кого ще събори - този който е стабилен или тия, дето и сега се олюляват на ръба? Впрочем това ще е и сериозен риск за зеленичкото като световна (все още) резервна валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
БВП на Китай е доста под 40 трлн., за да покрие дълга си. Отива към 250% дълг спрямо БВП. Само виж едвам удържат имотния балон и доминото от фалити след Евъргранде. А относно Европа, така е, Гърция и Италия имат задлъжнялост 200-300% спрямо БВП. Ние сме супер с 30%. Та от гледна точка на цялостната световна задлъжнялост, битуват 2 илюзии: 1. Че някоя валута ще измести долара, при положение, че следващите валути са в същото положение и 2. Че умерената инфлация някога ще спре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
Ivel
преди 2 години
Не гледайте тъпо цифрите а ги сравнявахте с GDP то на съответната държава, USA за една година си покрива дълга с тяхното GDP, за Китай да не говорим, каквото не може да се каже за много от европейските задлъжнели икономики
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още