Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Данъци и бюджет

Може ли да бъдат използвани замразените резерви на руската централна банка?

Западът иска да накара Русия да плати за възстановяването на Украйна. Това обаче е свързано с юридически пречки

Може ли да бъдат използвани замразените резерви на руската централна банка?

Сградата на руската централна банка. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Възстановяването на Украйна ще струва огромни средства. Ако питате Запада, за това трябва да се използват и пари от Русия. Европейската комисия възнамерява да улесни конфискуването на имущества на руските олигарси. От началото на войната в Украйна вече са замразени частни руски активи на стойност около 10 млрд. евро.

Обсъжда се и използването на замразените валутни резерви на руската централна банка. Страните от Г-7 обаче все още не знаят колко точно е действителната сума в западните сметки.

Експроприация без обезщетение би била възможна в случай на война, но България и ЕС все още не са враждуващи страни в конфликта. „Конфискуването на руски активи може да изглежда политически изгодно, но от правна гледна точка е дръзко“, казва пред германския икономически всекидневник Handelsblatt правният експерт Ричард Хап от адвокатската кантора Luther. Защото oт юридическа гледна точка има много аргументи за факта, че валутните резерви на централната банка са обект на държавен имунитет, тъй като служат за суверенни цели. Това означава, че те не могат да бъдат конфискувани.

Още по темата

„Когато обаче навлезете в детайли, нещата стават трудни за тълкуване", обяснява Хап. Според него съществуват два международни договора, които трябва да регулират тази тема: един на ООН от 2004 г., който все още не е влязъл в сила, и една европейска конвенция от 1972 г., в която участват само десет страни. Държавна практика, която може да се използва като допълнение, е „доста оскъдна".

Нарушение на обичайното международно право

Правният експерт Хап казва: „Ако въпреки това валутните резерви бъдат конфискувани, се създават много опасни прецедент“. Във всеки случай е необходимо правно основание съгласно международното право.

Трибуналът за иранско-американски претенции например е създаден с международен договор, с който са се съгласили и Иран, и САЩ. Компенсационната комисия на ООН, която урежда искове на лица срещу Ирак заради войната в Кувейт, е създадена с Резолюция 687 на Съвета за сигурност от 1991 г. и по този начин е легитимирана от международното право.

„Ако само Украйна, ЕС и САЩ са съгласни с конфискацията, това не я прави законна", обяснява адвокатът на Luther Хап. „Русия и много други държави вероятно биха нарекли това произволно правосъдие на отмъстителите“.

Предявяването на иск пред Международния съд на ООН би било трудно, тъй като винаги се изисква съгласието и на двете страни. Предявяването на искове пред държавните съдилища вероятно също би било трудно.

Затова на Русия ще ѝ бъде много трудно да се противопостави на изземването на валутните резерви. Хап казва: „Реакцията на Русия вероятно ще бъде да експроприира активите на чужди държави и компании в Русия без компенсация“.

Изземването на резервите би било нарушение на международното обичайно право, казва Дейвид Клейман от брюкселския мозъчен тръст Bruegel. Имуществото следва да бъде замразено само докато трае действието, противоречащо на международното право. След това трябва да бъде върнато. В САЩ понастоящем също е незаконно да се изземват валутни резерви, докато самата държава не е във война.

Затова в средите на ЕС назряват и първоначални идеи за сключване на сделка с руската централна банка: например ЕС би могъл да върне част от резервите, ако Русия се съгласи, че останалата част ще бъде използвана за възстановяване на Украйна.

Руски резерви за 20 млрд. евро се съхраняват в ЕС

Цифрата от 300 млрд. долара под формата на валутни резерви в чужбина, която често се споменава в дискусиите, идва от изчисление на Банката за международни разплащания от лятото на 2021 г. Възможно е руското правителство да е преместило част от спестяванията на сигурно място преди инвазията.

По данни на Европейската комисия в ЕС се съхраняват руски валутни резерви в размер на около 20 млрд. евро. Резервите обикновено се държат от националните централни банки, например Banque de France или Bundesbank (френската и германската централни банки). Там те се инвестират в държавни облигации на съответната държава.

Според финансови среди във Франкфурт обаче в момента в Bundesbank не е останало почти нищо. Русия очевидно е изтеглила резервите навреме. Във всеки случай няма правно основание за изземване на резервите.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

3
 
1
 
8
khao до: Императорът
преди 1 месец
хахаха, с кви пари мааа? и не е ли редно първо да опраеи разрушенията и тинята в собствената си държава.. ако по някво чудо спечелите войната,нтия територии ще останат пустиня поне 50г... добре че няма никакви изгледи за ваша победа!
4
 
2
 
7
преди 1 месец
Запомнете, таварищи копейници, за цялото разрушение на недвижима и движима собственост, за всеки убит и изнасилен цивилен гражданин, за всичкото заграбено зърно и каквото намерят opките, Мордор ще си плати.
4
 
4
 
6
Dr. Vatnikov до: Императорът
преди 1 месец
Ауу, ама много силно мяукаш бе, панелен гном, не мяука, когато пPocия взе заводи за автомобили, недвижима собственост и стотици самолети от гражданската авиация? Защо не мяука тогава?!
4
 
5
 
5
преди 1 месец
А възстановяването на голямата част от опустошените градове и региони така или иначе ще бъде извършено от Русия. Просто защото тези региони ще се присъединят към нея.
5
 
4
 
4
преди 1 месец
Това е опит за грабеж, който няма да мине пред никой международен съд. Да не говорим за заграбването на собственост на частни лица, по някакви абсурдни "подозрения" което нарушава ЕДИНАДЕСЕТ члена на Всеобщата декларация за правата на човека !!! Накрая Западът не само ще връща имущество но и много обезщетения ще плаща !!! Отделно вече загубиха доверие, кой богат човек от свободна страна ще си държи парите на запад, където те могат да му бъдат насила заграбени?

Още от Данъци и бюджет
Графика на деня: Колко често спестявате?