Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

206 хил. деца в училищна възраст са извън образователната система

Преждевременно отпадналите от образованието деца са 130-150 хиляди

206 хил. деца в училищна възраст са извън образователната система

Снимка: Pixabay

Близо 206 хил. деца в задължителна училищна и предучилищна възраст в България трябва да бъдат привлечени в образователната система. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предава БТА.

Толкова са децата, които не са били открити в системата на Министерството на образованието, като този брой е максимален. По думите на министъра този брой не кореспондира със статистиката за преждевременно отпадналите от системата деца, които са 13-14%, или 130-150 хил.

Според министъра само работата на терен ще установи дали дадено дете е в съответния град, в друго населено място или друга страна. 

Още по темата

Миналата седмица правителството анонсира механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Просветният министър обясни начина, по който ще работят екипите.

По думите му много е важна интервенцията в задължителната предучилищна възраст между 5 и 7 години. Необхващането на децата в тази възраст създава проблема с усвояването на български език, което е и предпоставка децата много по-лесно да отпадат от училище, смята той.

Децата не трябва да бъдат изключвани, а подпомагани и включвани в образователната система, като се осигурява всякаква обща и допълнителна подкрепа за личностното развитие. За децата, натрупали дефицити в начален етап, е предвидено допълнително обучение, допълни Вълчев.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

Коментари (2)

1
 
2
 
2
преди 6 месеца
Щом малкото, достигайки училищна възраст, не разбира и не говори задължителният и официален език на държавата:
1. Родителите да върнат всички помощи, които са получавани за него;
2. Да платят 10 Б глоба;
3. Да поемат издръжката му в институция, където да се работи за очовечаването му.
Ако нямат нужните средства, да полагат принудителен труд. А ако това не им харесва - както казах и по-долу - да си събират дрипите и да хващат пътят. Нали Индия искаше да си ги прибере? Съгласен съм и 20 МБ долара да платим, само да се ометат оттука тия непоправими и нелечими паpaзити !!!!!

Аре - Инвесторът - бамнете ме пак, задето казвам неща, зад които биха застанали 90% от нормалните хора в тая държава.
1
 
2
 
1
преди 6 месеца
Докога бе - "подпомагане и обща допълнителна подкрепа" - ама за сметка на работещите данъкоплатци, отговорни родители?
Тия дето са създали вечно подкрепяните, не лапaт ли ежемесечно 20 вида помощи? Срещу тях не можаха ли поне да научат малките си да говорят членоразделно?

Крайно време е да се удари по масата и да се заяви на лицата с имена на спиртна напитка: ако не желаят да говорят Български език, да спазват Българските закони и да бъдат полезни граждани на Българската държава - да си събират парцалките и: `айде по широкия свят да си търсят друга държава, която да ги хрантути наготово и да им търпи безобразията и гнусотията !!!

Българският език е официален и задължителен, който не го владее НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН !!! Стига сме ги търпели !!!

Още от Други
До есента трябва да има ученически шкафчета за половината ученици от 1 до 7 клас