Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Красимир Вълчев: Средната брутна заплата за учителите е около 1080 лв.

Възнагражденията в някои училища са над 1500 лв., но предимно за ръководни длъжности, твърди образователният министър

Красимир Вълчев: Средната брутна заплата за учителите е около 1080 лв.

Снимка: БТА

Средната брутна заплата за педагогическия персонал сега е около 1080 лева в системата на образованието, а средната основна заплата е по-ниска - тя е малко над 800 лева, върху която има допълнителни възнаграждения - най-много за прослужено време, зависещо от трудовия стаж. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на церемонията за връчването на наградите в Националния конкурс "Учител на годината", организиран от Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ.

Има високи заплати в някои училища, които са и над 1500-1800 лева за някои ръководни длъжности, отбеляза Вълчев, но уточни, че брутната заплата може би малко завишава представата колко е реалната заплата, защото се плащат осигурителни вноски и подоходен данък за сметка на заетото лице. Тези високи заплати са по-скоро на училищните директори, защото техните заплатите са по-високи от тези на учителите, поясни образователният министър. 

Преди началото на церемонията председателят на СБУ Янка Такева каза, че ще поискат увеличение на учителските заплати с 18% от октомври тази година. 

Още по темата

Попитан дали това е възможно да стане, Вълчев отговори, че е поет ангажимент за двойно увеличение на възнагражденията на учителите в рамките на четиригодишен период, което ще бъде реализирано с четирите бюджета, които правителството ще предложи на Народното събрание. Това са бюджетите за 2018, 2019, 2020 и 2021 г., като в средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021 г., която одобри Министерският съвет, са предвидени средства за достигане на това двойно увеличение на възнагражденията на учителите. За 2019 г. е предвидено от 1 януари да се увеличат възнагражденията, но не са планирани тези средства в бюджета за увеличение на заплатите от 1 октомври 2018 г. При добро бюджетно изпълнение ще се водят разговори, обясни още Вълчев.

Той отбеляза, че тези три месеца са сравнително малка стъпка в сравнение с това, което е предвидено за следващата година и е много по-важно е да се насърчат повече млади хора да се включат в педагогическата професия. „Това ще стане с колективното трудово договаряне и с уточняването на минималните работни заплати в сектора на образованието, за датата не ми се иска да се ангажирам, но средствата вероятно ще достигнат и за по-високо увеличение“, заяви Красимир Вълчев. По думите му сигурно ще продължи и политиката от предходните години да има малко изпреварващ ръст на началните основни заплати в образованието. 

В наредбата за формиране и заплащане на труда е регламентирано допълнително възнаграждение на учителите три пъти годишно - традиционно това са средства за 24 май, за 15 септември и за Коледа, каза министър Вълчев в отговор на въпрос дали в училищата ще се получат пари за 24 май. Той уточни, че размерът на тези средства е според финансовите възможности на училищата, като в последните години най-голямо е било това плащане към края на годината.

Преди години училищата с малко ученици нямаха възможност да дават такива допълнителни средства на учителите заради делегираните си бюджети. През тази година заради промените в системата на делегираните бюджети много повече училища и детски градини, които са в малки и отдалечени общини, имат по-добро финансиране, каза министър Вълчев. Средно годишно за тези три плащания учителите получават допълнително около 6 процента, добави той. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
8
 
6
преди 2 години
Зная човек, който казва, че:
работи звероукротител, макар, че някои му викали учител....

Правете сметка за какво иде реч!
4
 
4
 
5
преди 2 години
Кои са виновни ли, кретено-масонският бизнес елит и политическата класа на страната, както и онези, които контролират отвън!
5
 
4
 
4
преди 2 години
Държавата не плаща нищо, частният сектор го плаща и хората, които си внасят данъците и осигуровките, до 2025-та по-голямата част от малкия и средния бизнес предстои да фалира, те няма да може да издържат повече тази свинска тежест и безкрайни злоупотреби на върха и на дъното на държавата, предстои и това да го видите, аз и него вече съм го виждал, както и измененията с планетата, които предстои да станат.
6
 
5
 
3
преди 2 години
След това ще се разбере реалното състояние на българската смехономика и колко в действителност е разграбена кретено-масоно-мафиото-милиционеро-мутрено Бай Ганьовската свинска ***.
6
 
4
 
2
преди 2 години
Балончето от заеми и еврофондове предстои да 'изпишика' мн скоро, едва до 5 години.

Още от