IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Публична база данни ще информира за ангажираните с дуално обучение фирми

Министерството на икономиката ще поддържа и обновява списъка

15:52 | 17.04.18 г.
<p>
	Дуално обучение на ученици от хранителния техникум в Перник в София Хотел Балкан.&nbsp;<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Дуално обучение на ученици от хранителния техникум в Перник в София Хотел Балкан. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Министерството на икономиката работи по създаване на информационна база данни със социално отговорни работодатели, към които учениците да се насочват по време на своето обучение и след дипломиране. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев на среща с Йост Корте, генерален директор на дирекция "Трудова заетост, социални  въпроси и приобщаване" на Европейската комисия, който е на посещение в България.

Проектът е част от действията за разгръщане на дуалното образование в България и е една от мерките за подобряване на връзката между образователната система и пазара на труда.

„По отношение на предприятията, които имат право да провеждат дуално обучение, е много важно в Закона за професионалното образование и обучение да се заложат ясни критерии за участие и съответно да не се изискват такси за включването им в процеса. Това гарантира на учениците и родителите, че децата ще се обучават в социално-отговорни компании, които могат да осигурят работно място и квалифицирани наставници за дуално обучение“, обясни Александър Манолев, цитиран от пресцентъра на министерството.

По думите му Министерството на икономиката е готово да се ангажира с поддръжката на тази информационна база данни с предприятия, допустими за провеждане на дуално обучение и тя ще се актуализира през определен период от време.

Икономическото ведомство подкрепя и предложението на работодателските организации за активно участие на бизнеса в изготвянето на учебните програми за дуално обучение, стана ясно по време на срещата.

Според него положителна роля за разширяване на дуалното обучение ще има образецът на договор между ученик и работодател, който Министерството на икономиката е разработило.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още