IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на храните в света остават близо до рекорд през април

Войната в Украйна нарушава търговията с основни храни и влошава проблема с глада в света

14:37 | 06.05.22 г.
<p>
	<em>Снимки: Bloomberg LP</em></p>

Снимки: Bloomberg LP

Цените на храните в света остават близо до рекорд, тъй като търговията е нарушена от войната в Украйна, която задълбочава ограниченото предлагане и подклажда инфлацията, предава Bloomberg.

Нашествието на Русия снижи значително износа от Украйна, като ограничи предлагането от една от най-големите производители в света на зърно и растително масло. Това накара купувачите да се насочат другаде, а някои страни ограничават продажбите, тъй като се притесняват от намаляващите местни резерви.

По-високите цени на изкуствените торове и притесненията за климата се прибавят към заплахата за световните доставки на храни, включително сушата, която намалява добива на пшеница в САЩ. Това може да се прибави към задълбочаващата се криза с глада. Индексът на цените на храните на ООН е намалял с по-малко от 1% през април и остава близо до исторически връх. Храни Храни

Цените на основни храни са отчели спад, включително растителни масла и зърно, а цената на месото е достигнала най-високото си равнище в историята. Млечните продукти също са поскъпнали, сочат данни на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО). Индексът нарасна с 13% през март, най-бързия темп в историята, веднага след нашествието на Русия. Той засенчи нивата от 2008 и 2011 г., които допринесоха за световни продоволствени кризи.

Лекият спад на цените през април се дължат отчасти на намаляващото търсене на растително масло и по-ниските цени на царевицата. Но има несигурност за наличностите от палмово масло от Индонезия, отбелязва организацията.

Представители на Индонезия, която е най-големият доставчик на палмово масло в света, ограничиха неотдавна продажбите в чужбина. Това се прибавя към строгите мерки за защита на продукцията след началото на войната. Страни като Сърбия и Казахстан въвеждат квоти върху доставките на зърно. Индия също обмисля да ограничи износа на пшеница, след като горещините нанесоха щети на реколтата, но правителството ѝ съобщи в четвъртък, че не вижда причини за ограничения. Храни Храни

Растящите цени на храните подлагат на натиск правителства от Шри Ланка до Перу. Инфлацията в Турция достигна двадесетгодишен връх, подкрепена от растящите разходи за хранителни стоки. Британските търговци на дребно също предупреждават за по-високи цени в бъдеще, тъй като нарушените вериги за доставка нарушават снабдяването.

Страните продължават да купуват жито въпреки високите цени. Сухите периоди, които засягат реколтата от пшеница в страни като Мароко, също може да увеличат нуждите им от внос за идния сезон.

Острата продоволствена несигурност отбеляза ръст от 25% миналата година преди началото на войната в Украйна, а проблемът с глада вероятно ще се влоши още повече през 2022 г., показва доклад на Глобалната мрежа за хранителни кризи, публикуван по-рано тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още