Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Експерт: Прогнозираното управление на водите пести разходи

Проектът SPACE-O дава възможност на водоснабдителните компании да оптимизират своята дейност, подобрявайки качеството на питейната вода

Експерт: Прогнозираното управление на водите пести разходи

Снимка: Ройтерс

Прогнозираното управление и оптимизирането на процесите при водоснабдителните предприятия ограничават използването на химикали, което води до положителен екологичен отпечатък, както и до по-малко оперативни разходи за индустрията, смята експертът в SPACE-O Апостолос Цимас в интервю пред Euractiv. 

Още по темата

SPACE-O е финансиран от Европейския съюз (ЕС) проект, който има за цел да помогне на управлението на водата да подобри качеството на питейната вода.

Според Цимас прогнозираното управление на водата улеснява индустрията, давайки ѝ възможност да прилага своите планове за безопасност и изгражда доверие сред потребителите.

Проектът SPACE-O се фокусира върху две нива. На ниво резервоари компаниие могат да получат своевременна информация за качеството на водата. На ниво потребители фокусът е насочен върху питейната вода.

За постигането на тези прогнози се използват модерни космически технологии. Чрез сателитни изображения, предоставени от Copernicus е създадфена информационна система за водата, която прави краткосрочно (10-дневно) прогнозиране за качеството и количеството на водата в езерата и резервоарите.

Според Цимас предоставянето на оперативни анализи, съчетаващи минали и текущи данни с предсказуеми симулации, помага на компаниите да бъдат добре информирани за сложните оперативни и бизнес решения.

Позовавайки се на практически примери, Цимас споделя, че в случай на цъфтеж на водорасли в езерата, водоснабдителните дружества могат да бъдат принудени да ограничат преноса на вода.

По неговите думи прекъсването на водата само за ден в един град с население от 100 хил. души може да доведе до допълнителни разходи в размер на 300 хил. евро за потребителите.

„Чрез нашите прогнози водоснабдителните компании могат да смекчат въздействието на подобни фактори като въведат прогнозирано управление на водата в резервоарите и езерата“, допълва още Цимас.

На ниво полезност SPACE-O използва модели за машинно обучения, за да оптимизира химическата и енергийната връзка на процеса на третиране на водата, без да компроментира нейното качество, споделя експертът.

Според него чрез тази платформа водоснабдяването може да изгради по-ефективно доверие от страна на потребителите. 

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Претовареният трафик забавя икономиката на градовете