IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС вади Южна Корея и ОАЕ от черния си списък с данъчни убежища

Очаква се решението да бъде взето на следващата среща на европейските финансови министри на 23 януари

18:44 | 16.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз по всяка вероятност ще извади Южна Корея и Обединените арабски емирства (ОАЕ) от черния си списък с данъчни убежища по-късно този месец, съобщава Bloomberg.

След постъпването на нови документи, „подписани на високо политическо ниво“, работната група „Кодекс на поведение“ за данъчно облагане е препоръчала изваждането на двете държави, както и на Барбадос, Гренада, Макао, Монголия, Панама и Тунис, от списъка с юрисдикции, които не оказват сътрудничество с данъчна цел. Те ще влязат в друга категория – на държави, които ще подлежат на наблюдение.

Препоръката, която трябва да бъде одобрена от европейските финансови министри по време на срещата им на 23 януари, оставя юрисдикции като Бахрейн, Американска Самоа, Гуам и Маршаловите острови, в черния списък. 

Миналия месец европейските финансови министри се договориха да съставят списък със 17 страни данъчни убежища след месеци на наблюдение и преговори. С това блокът цели да засили действията си срещу незаконни практики, които улесняват укриването на данъци от компании и частни лица. Мярката предизвика кратък пазарен хаос, тъй като етикетът „данъчно убежище“ може да накара европейските компании да избягват инвестициите в съответните територии.

Турция, която също беше включена в по-ранен вариант на списъка, се огъна под натиска на ЕС и пое ангажимент да увеличи прозрачността и да преустанови практиките за фаворизиране на данъчни споразумения, които биха били обект на наблюдение от Брюксел, посочва още Bloomberg.

В момента оставащите в черния списък страни не са изправени пред значителни санкции с изключение на вредите върху репутацията им. Според Европейската комисия заплахата от това те да попаднат в групата може да послужи като стимул за това да изравнят стандартите си с тези на Европа.

Въпреки това някои държави, сред които Франция, настояват за въвеждането на допълнителни санкции. Те биха могли да включват ограничен достъп до Европейския фонд за устойчиво развитие, както и мерки като наблюдение на трансакции, по-голям риск от проверка за данъкоплатците, които се ползват с привилегии от облекчените закони, и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още