IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният дълг удари рекордните 233 трлн. долара

Съотношението на дълга спрямо БВП обаче е намаляло за четвърто поредно тримесечие

10:16 | 05.01.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Глобалният дълг е нараснал до рекордните 233 трлн. долара през третото тримесечие на 2017 г., което е с над 16 трлн. долара повече от края на 2016 г., сочи анализ на Institute of International Finance. Частният дълг на нефинансовия сектор е ударил рекордно високи нива в Канада, Франция, Хонконг, Южна Корея, Швейцария и Турция, предава Bloomberg.

В същото време обаче съотношението на дълга спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) е намаляло за четвърто поредно тримесечие, тъй като икономическият растеж се е ускорил. Съотношението сега е около 318%, което е с 3 процентни пункта под нивата от третото тримесечие на 2016 г., посочва IIF.

“Комбинация от фактори, включително синхронизиран глобален растеж над потенциала, ускоряваща се инфлация (в Китай, Турция) и усилия за предотвратяване на дестабилизиращо натрупване на дълг (в Китай, Канада), са допринесли за спада“, пишат анализаторите на IIF в своя коментар.

Въпреки това натрупаният дълг може да подейства като спирачка за централните банки, които се опитват да повишат лихвените проценти, предвид опасенията около капацитета за обслужване на дълга от силно задлъжнели компании и правителството, пишат още анализаторите на IIF.

Китай, на който се дължи лъвският пай от новия дълг на развиващите се пазари, бележи забавяне на темпа на натрупване на дълговете, предава Ройтерс. Задълженията са нараснали с 2 пр.п. миналата година до 294% от БВП спрямо средно годишно увеличение от 17 пр.п. за периода 2012-16 г.

IIF предупреждава обаче за „сериозни изкупувания от развиващите се пазари“, отбелязвайки, че матуритетът по облигации и синдикирани заеми за над 1,5 трлн. долара ще изтече в края на 2018 г. Китай, Русия, Южна Корея и Бразилия ще трябва да изпълнят тежък график за погасяване на дългове в долари тази година, добавят от института.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 6 години
Сега държавният дълг е последица от липсата на защита срещу вредното влияние от парите.Ако не бе налична грешката, държавата нямаше да има днешния дълг.Допусканата държавна грешка пряко влияе за възникване на обща дългова криза.Централната банка не може да предотврати щетите при дългови кризи, защото е без необходимите права за защита срещу вредното влияние от парите.Спасението е възможно само със защита срещу вредното влияние от парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Няма да е вечно. Всяко нещо си има край. И тава ще свърши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
Ако това е дълг, значи някъде е похарчен. Ако някъде е похарчен и продължава да расте, значи някой не си плаща сметката или си мисли, че това може да продължава безкрайно.Вярно, вселената (и глупостта) са безкрайни, но ние все още сме ограничени само до Земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още