IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Най-печелившите компании в света според броя служители

Apple може да печели по най-много пари в секунда, но не така стоят нещата, когато сравним печалбата с големината на екипа

14:59 | 26.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Само преди дни ви показахме компаниите, които трупат най-много печалба в секунда. По този показател технологичният гигант Apple отвя всяка конкуренция. Компанията печели по 1444 долара нетно в секунда – около 700 долара повече от най-близките си конкуренти, сред които са банки, конгломерати и други технологични компании.

Но макар Apple да доминира, когато за измервател се ползва времето, друг въпрос е как изглеждат нещата, разглеждайки печалбата спрямо броя на заетите лица в компанията, пита VisualCapitalist.

Изданието се позовава на изследване на Expert Market, която взима данните за 100-те най-печеливши компании в света от класацията Fortune Global 500.

На тази база, сравнявайки печалбата с броя служители, Expert Market изготвят списък с 20-те най-печеливши компании на заето лице.

Макар че Apple трупа печалба от 393 853 долара за всеки свой служител, компанията е едва на 7-мо място в тази класация.

Тя бива задмината от една технологична фирма – Facebook с 599 307 долара на служител, както и от комбинация от финансови, биотехнологични и компании в сферата на комуналните услуги.

Според изданието най-изненадващите имена в списъка вероятно са Fannie Mae and Freddie Mac. Това са две американски държавни предприятия, които купуват и преструктурират ипотеки от банките за вторичния пазар. В същото време те бяха част от най-големия федерален спасителен заем със 187 млрд. долара по време на финансовата криза през 2008 г.

Тогава те бяха силно критикувани за това, че са създали среда на „морален риск“.

Въпреки тогавашната катастрофа, двете организации днес са отново печеливши – и то толкова много, че са съответно на първо и трето място в класацията.

Миналата година Fannie Mae и Freddie Mac са отчели печалба от съответно 12,3 млрд. долара и 7,8 млрд. долара. А съотнесено към големината на екипите им, това означава по 1,76 млн. и 1,5 млн. долара на служител.

Други графики вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още