IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Анастасов: Пълномащабна търговска война с Европа ще срине устоите на Тръмп

Увереността, че Китай може да се превърне в хегемон и да измести САЩ принуждава Запада да загърби всякаква морална парадигма, смята политологът

15:00 | 08.12.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ако американският президент Доналд Тръмп разгърне пълномащабна търговска война с Европа, това ще е абсолютно последното нещо, което ще направи. Американските и европейските икономики са така обвързани, че такъв тип война неизбежно ще срине световната икономика. Това каза политологът Христо Анастасов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Гостът коментира и срещата на лидерите на страните членки на НАТО в чест на 70 годишнината на алианса. Той определи френският президент Еманюел Макрон като професионалния политик, който се учи от аматьорите.

„В момента Макрон играе същите игри, които от години са присъщи на руския президент Владимир Путин, на турския Реджеп Ердоган и на американския им колега Доналд Тръмп“, посочва Анастасов.

Според него няколко течения в Западния свят се опитват тотално да изоставят моралния аргумент в рамките на НАТО и Европейския съюз. Той отбеляза, че това се дължи на двата хищника в системата в лицето на Русия на Путин и Китай на Си Дзинпин.

„Увереността, че Китай може да се превърне в хегемон и да измести САЩ принуждава Запада да загърби всякаква морална парадигма“, коментира още Анастасов.

По думите на експерта Тръмп прави огромната грешка да играе сякаш САЩ не са пазители на системата, а са основни нейни рушители.

„Когато ти играеш рушителят на системата, която си изградил, за да те пази, ти действаш като камикадзе. Именно това прави Тръмп“, подчертава Анастасов.

Според политолога Макрон също играе тежко безразсъдна и рискована игра в подкрепа на Русия, извивайки ръцете на Германия.

„Най-ощетени от това ще са британците, защото за момента единствената обозрима спойка за тях откъм ред и сигурност е НАТО“, изтъква още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
Local_Person
преди 4 години
Тръмп ще спечели с по-голяма преднина изборите преь 2020 от тези през 2016. Икономика на САЩ е във реален възход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Local_Person
преди 4 години
Германия вече е в Тиха Рецесия - кой ще се бори със САЩ и Тръмп - Макарон? Италия, Испания, Борис Джонсън, които си пие чая с Тръмп? Да не дава господ Тръмп да се обърне към ЕС преди 2022. Ще се простим с 15-30% от лева/евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 4 години
Ако и на втория мандат си удвоя паричките супер :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
lalka 75
преди 4 години
Щом Тръмп гепи втория мандат ще го удари орез просото. В стил "аз коля и беся и нема, ама нема да има по-велик американский прецедент" Понеже е наясно, че няма да има друг мандатъ, то и няма да му пука от нищо. Олигофренска история като цяло :) Не е препоръка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още