IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран е готов да води преговори за оставане в ядреното споразумение

Русия е „дълбоко разочарована“ от решението на Тръмп, а Турция се опасява от нови конфликти

07:42 | 09.05.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Иранският президент Хасан Рохани по време на телевизионното си изявление. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Иранският президент Хасан Рохани по време на телевизионното си изявление. Снимка: Ройтерс

Иранският президент Хасан Рохани заяви, че иска да говори с европейците, китайците и руснаците, за да реши дали Иран има интерес да остане страна по иранското ядрено споразумение след изявлението на САЩ, че се оттеглят от него, предаде AFP.

Същевременно Рохани заплаши, че ако тези преговори не дадат резултат, страната му е готова да възобнови неограниченото промишлено обогатяване на уран.

"От този момент споразумението е между Иран и пет страни", заяви Рохани по иранската държавна телевизия, имайки предвид Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия. "Ще изчакаме да видим какво ще направят тези пет големи страни. Наредих на външното министерство в следващите няколко седмици да води преговори с европейските страни и другите две големи страни, Китай и Русия. Ако тези преговори гарантират интересите на иранския народ, ядреното споразумение ще се запази и ще можем да действаме в интерес на мира и сигурността на региона и света", каза Рохани, цитиран от БТА. Той обвини Тръмп, че води психологическа война срещу Иран.

"Наредих на иранската Организация за атомна енергия да вземе необходимите мерки да възобновим, ако се наложи, неограниченото промишлено обогатяване на уран", добави иранският президент. "Ще проявим търпение в продължение на няколко седмици, докато текат консултациите и ако интересите ни не бъдат гарантирани, пътят пред нас ще е ясен", заяви Рохани, цитиран от ТАСС. Рохани добави, че Иран е страна, която спазва задълженията си, а САЩ са страна, която никога не ги спазва. 

Съгласно сключеното през 2015 г. ядрено споразумение Иран се ангажира в продължение на 15 години да не обогатява уран до повече от 3,67% за гориво за ядрени централи и да не притежава повече от 300 кг уран. При по-висока степен на обогатяване и при достатъчни количества уранът може да се използва за изработване на ядрена бомба, отбелязва АФП.

Междувременно стана ясно, че Русия е „дълбоко разочарована“ от решението на президента Доналд Тръмп да изтегли САЩ от иранското ядрено споразумение. Това заявиха от руското външно министерство. Оттам обявиха действията на американския президент за грубо погазване на международното право, предаде Франс прес.

"Дълбоко сме разочаровани от решението на американския президент за едностранно оттегляне от споразумението и възстановяване на американските санкции срещу Иран. Изключително сме обезпокоени, че САЩ за пореден път действат против становището на повечето държави и грубо погазват нормите на международното право", се казва в изявлението.

Според Москва това решение на Тръмп "е поредното доказателство, че Вашингтон е неспособен да води преговори, а американските критики към законната ядрена дейност на Иран служат само за уреждане на политически сметки" с Техеран.

"Няма и не може да има никаква причина да се подкопае споразумението, което е доказало ефикасността си. Иран стриктно спазва задълженията си и това редовно се потвърждава от Международната агенция за атомна енергия, а САЩ уронват международното доверие в тази организация", заявява руското дипломатическо ведомство, цитирано от Ройтерс.

Министерството добавя, че Русия има готовност за по-нататъшно взаимодействие с другите страни по иранското ядрено споразумение (Китай, Франция, Великобритания и Германия) и че ще продължи активно да развива двустранното сътрудничество и политическия диалог с Иран, отбелязва ТАСС.

Турция пък се опасява от нови конфликти. Едностранното изтегляне на САЩ от ядреното споразумение е решение, което ще предизвика нестабилност и нови конфликти", написа в Twitter  говорителят на турското президентство Ибрахим Калин. Той същевременно добави, че Турция ще продължи решително да се противопоставя на всякакви видове ядрено оръжие.

Страната ще продължи да търгува с Иран и не възнамерява да се отчита за това пред когото и да било, заяви турският министър на икономиката Нихат Зейбекчи малко след обявеното от Тръмп предстоящо възобновяване на американските икономически санкции срещу Техеран, предаде ТАСС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 5 години
Когато от пазара озлиза едон, на негово място, идва друг. Тръмпоний реално, освобождава място и простор на Русия и ЕС под благвиден предлог. И совоте не са това, кето са
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
"Въпрос на време е Иран + Турция + съюзници да нападнат Израел"Реалността обаче е, че Израел атакува иранци поканени от Асад в Сирия.Вече трябва да си напълно луд, за да мислиш че имаш някаква суверенна сигурност ако не разполагаш с ядрено оръжие.Бобо, стягай науката, че трябва да правим атомни бомби. :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
петрола на Иран и цената на петрола котирана в юани, заедно с отказа от ембарго на ключови държави са екзистенциална заплаха за Израел и доларовата финансова система.Всички го знаят и затова ще оставят Израел първи да започне агресията.Войната е последствие, а не причина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
abdul
преди 5 години
Чува се, че само Израел напада на чужда територия.Аз лично очаквам импийчмънт в САЩ. Тръмп няма да успее да удържи службите от конфликт в Близкия Изток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 5 години
Явно нещата ще ескалират точно в Близкия Изток.Въпрос на време е Иран + Турция + съюзници да нападнат Израел, после да се намесят останалите арабски страни и световните сили, да си поразменят малко шамари с конвенционално въоръжение след което нещата да се поуталожат за да може отново да има място за разум и стимул да седнат обратно на масата за преговори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
abdul
преди 5 години
"траната ще продължи да търгува с Иран и не възнамерява да се отчита за това пред когото и да било, заяви турският министър на икономиката"НАТО, а? Муахахха..Време е някой в Израел да се събуди от перверзния си сън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
dr.5rov
преди 5 години
Русия е дълбоко разочарована от решението на президента Доналд Тръмп да изтегли САЩ от иранското ядрено споразумение. ---------Дали случайно фразата дълбоко разочарована е слижена в кавички?При тях този казус е "хем сърби хем боли"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още