IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво поиска Тръмп от Ким на срещата им в Ханой?

Американският президент е връчил на севернокорейския лидер документ с призив за прехвърляне на ядрените оръжия на Северна Корея в САЩ

10:41 | 30.03.19 г. 1
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп (вляво) и севернокорейският лидер Ким Чен-ун (вдясно) по време на срещата им в Ханой в края на февруари.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп (вляво) и севернокорейският лидер Ким Чен-ун (вдясно) по време на срещата им в Ханой в края на февруари. Снимка: Ройтерс

В деня, когато разговорите им в Ханой се провалиха миналия месец, американският президент Доналд Тръмп е връчил на севернокорейския лидер Ким Чен-ун лист с категоричен призив за прехвърляне на ядрените оръжия и гориво за бомби на САЩ, показва документ, видян от Ройтерс.

Тръмп връчил на Ким версия на корейски и на английски език на американската позиция в хотел „Метропол“ в Ханой на 28 февруари, съобщава запознат с разговорите източник, пожелал да остане анонимен. Според източника това бил първият път, в който Тръмп определил изрично какво има предвид под денуклеаризация директно пред Ким.
Обядът между двамата лидери беше отменен същия ден. Въпреки че нито една от двете страни не даде подробно обяснение защо се е провалила срещата, документът може би обяснява това.

За неговото съществуване спомена за първи път съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън в свои телевизионни интервюта след двудневната среща. Болтън не разкри в интервютата основите очаквания на САЩ, съдържащи се в документа, че Северна Корея трябва да прехвърли ядрените си оръжия и материали за ракети на САЩ.

Документът олицетворява дългогодишния и твърдолинеен „либийски модел“ за денуклеаризация на Болтън, който Северна Корея многократно отхвърли. Той вероятно е бил сметнат от Ким за обиден и провокативен, смятат анализатори.

Преди време Тръмп се дистанцира в публични изявления от подхода на Болтън и заяви, че „либийският модел“ ще бъде използван, само ако не може да бъде постигната сделка.

Идеята Северна Корея да предаде оръжията си беше предложена за първи път от Болтън през 2004 г. Той възобнови предложението миналата година, когато Тръм го назначи за съветник по националната сигурност.

Документът целял да предостави на Северна Корея ясно и сбито определение за това какво разбират САЩ под „окончателна, напълно проверяема денуклеаризация“, съобщава запознатият с разговорите източник.

Белият дом не е отговорил на молбата за коментар. Държавният департамент е отказал да коментира съдържанието на класифициран документ.

След срещата официален представител на Северна Корея обвини Болтън и държавния секретар Майк Помпейо в „гангстерски“ искания, като заяви, че Пхенян обмисля да замрази разговорите със САЩ и може да преосмисли самоналожената си забрана на ракетни и ядрени опити.

Английската версия на документа, видяна от Ройтерс, призовава за „пълно демонтиране на ядрената инфраструктура, програмата за химически и биологични оръжия и свързания с тях капацитет с двойна употреба, както и на балистичните ракети, пусковите установки и свързаните с тях инсталации“.

Освен призива за прехвърляне на ядрените оръжия и гориво за бомби на Пхенян документът съдържал още четири ключови точки.

Той призовавал Северна Корея да предостави подробна декларация за ядрената си програма и пълен достъп на американски и международни инспектори, да прекрати всички свързани дейности и изграждане на нови инсталации, да унищожи изцяло ядрената си инфраструктура и да пренасочи всичките си учени и технически експерти от ядрената си програма към търговски дейности.

Срещата във виетнамската столица приключи по-рано от очакванията, след като Тръмп и Ким не успяха да постигнат споразумение по степента на облекчаване на икономическите санкции за Северна Корея в замяна на стъпките на страната за отказ от ядрената й програма.

Първата среща между Тръмп и Ким в Сингапур през юни 2018 г. за малко да бъде отменена, след като севернокорейците отхвърлиха многократните искания на Болтън да следват модел на денуклеаризация, при който компонентите на ядрената програма на Либия бяха прехвърлени в САЩ през 2004 г.

Миналата година официални представители на Северна Корея нарекоха плана на Болтън „абсурден“ и отбелязаха „нещастната съдба“ на сваления от власт либийски лидер Муамар Кадафи.

Според официални американски представители документът от Ханой бил връчен като опит на Тръмп да постигне „голяма сделка“, при която всички санкции да бъдат отменени, ако Северна Корея се откаже от всичките си оръжия.

Според Джени Таун, експерт по Северна Корея във вашингтонския институт Stimson Center съдържанието на американския документ не е изненадващо.

„Болтън искаше това от самото начало и беше ясно, че то няма да проработи. Ако САЩ бяха наистина сериозни в преговорите, щяха вече да са разбрали, че не бива да възприемат такъв подход“, казва Таун.

„Той вече беше отхвърлен повече от веднъж и връщането му отново…би било доста обидно. Това показва, че нищо не е научено в процеса“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
malkia Muk
преди 5 години
Когато двама самозванци се скарат, третият печели !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още