Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

На този етап война между САЩ и Иран няма да има, смятат експерти

Налице е сериозно размиване на международното право и намаляване на ролята на международните институции, коментира Любомир Кючуков

На този етап война между САЩ и Иран няма да има, смятат експерти

Снимка: Getty Images

На този етап няма да има ескалация на конфликта в Близкия изток. Това казаха директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева и директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков. По БНТ те коментираха ескалацията на напрежението в региона във връзка с отношенията САЩ - Иран.

Вчера КСНС излезе с единна позиция за деескалация на напрежението в Близкия изток и уреждане на кризата с дипломатически средства. Заседанието беше свикано от президента.

Вече има още една защитна преграда пред това тази ескалация да се превърне във военен конфликт, каза Чернева. „Иран и САЩ засега сякаш са изчерпали интензивността на своето неразбирателство, въпреки че американският Конгрес е гласувал тази нощ специална резолюция, забраняваща на Тръмп да започва военни действия без разрешението на Конгреса, т.е. има още една защитна преграда пред това тази ескалация да се превърне във военен конфликт", посочи тя. 

Още по темата

Любомир Кючуков също е на мнение, че война между САЩ и Иран засега няма да има.

„Големият проблем обаче е, че се размиват границите на допустимото и възможното, когато става дума за военни действия и военните действия се превърнаха в ежедневие“, коментира Кючуков.

По думите му рискът от военен конфликт продължава да съществува и войната започва да се използва все повече и във вътрешнополитически план като инструмент за консолидация и т.н.

„За съжаление това, което наблюдаваме през последните години, е, че има сериозно размиване на международното право и намаляване на ролята на международните институции. Всичко, което се случва, е извън системата на ООН без санкциите на Съвета за сигурност и, от друга страна, принципът за националният суверенитет започва да се нарушава все по-често“, отбеляза той.

Весела Чернева допълни, че Европейският съюз трябва да е в състояние за решения, които да предлагат и на малките държави да участват във взимането на решения и въобще да прави гласа на 28-те чут. В този смисъл е важна срещата, която ще се проведе днес на външните министри в Брюксел.

Три основни елемента ще бъдат във фокуса на тази среща: иранската програма, до каква степен Европа може да подпомогне борбата срещу „Ислямска държава" най-вече в Ирак, и за сваления украински самолет, посочи Чернева.

„Когато ЕС отправи призив за деескалация, безадресен принцип, това означава мълчаливо несъгласие с действия на основния партньор, в конкретния случай със САЩ“, коментира Любомир Кючуков.

Според него ЕС трябва да избира между трансатлантическата си лоялност и собствените си интереси. „Той губи поне в два плана. В много случаи ЕС не желае да заема позиции спрямо САЩ, и на второ място той губи като пряк резултат събитията - бежанска вълна, нарастване на рисковете за сигурност и т.н", допълни директорът на Института за икономика и сигурност.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
Dr. Vatnikov до: многодобре
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Сайтчето Гласове, бълващо московска пропаганда, е за такива, чието ай кю отговаря на номера на обувките им. Приятно ти четене, ако изобщо схвана за какво говоря.
1
 
2
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
http://glasove.com/categories/na-fokus/news/prprpr
...и още една гледна точка!

Още от Други
САЩ налагат нови санкции на Иран