IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите банки от Близкия изток искат повече чуждестранни акционери

Целта е да диверсифицират инвестиционната си база предвид продължаващото влияние на по-ниските цени на петрола и регионалната политика

21:02 | 12.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на два от най-големите кредитори в Близкия изток скочиха в понеделник, след като заявиха, че планират да увеличат дяловете си, които могат да бъдат собственост на чуждестранни инвеститори, съобщи Bloomberg.

Книжата на Qatar National Bank поскъпнаха с 10% - най-големия ръст от повече от 12 години, докато акциите на най-голямата банка в Дубай Emirates NBD отчетоха повишение в цената си от 4,5%, след като в неделя поскъпнаха с 14%.

Qatar National Bank, най-големият кредитор по активи в региона, иска одобрението на акционерите за увеличаване на собствеността, която не е катарска, на 49% от 25%, докато Emirates NBD иска да повиши лимита си до 20% от 5%.

Банките от Близкия изток се стремят да диверсифицират инвестиционната си база предвид продължаващото влияние на по-ниските цени на петрола и регионалната политика. Катар е замесен в конфликт със Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет от юни, което води до изтичане на капитали.

"Катарските компании увеличават лимитите за чуждестранна собственост, за да привлекат чуждестранни капитали, тъй като санкциите на четирите арабски държави доведоха до значителен изходящ поток от около 40 млрд. долара миналата година", коментират от изследователския отдел в Arqaam Capital Ltd. в Дубай. Компанията очаква към Qatar National Bank да се насочи пасивен приток от до 730 млн. долара, ако лимитът бъде увеличен.

Qatar National Bank заяви, че се стреми да увеличи чуждестранната собственост, за да "насърчи повече чуждестранни фондове да инвестират в банката, както и за да диверсифицира инвеститорите". Банката отрече мярката да е свързана с конфликта. Чуждестранните инвеститори в момента притежават около 7% от QNB, според данни, събрани от Bloomberg.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още