IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОАЕ либерализират законите за чуждестранна собственост, търсейки нови инвестиции

Чуждестранни инвеститори вече ще могат да контролират изцяло местни компании, като също така се предвижда и издаването на дългосрочни визи

16:33 | 21.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изглед към Абу Даби. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изглед към Абу Даби. Снимка: Ройтерс

Властите в Обединените арабски емирства (ОАЕ) планират да разрешат на чуждестранни инвеститори да контролират изцяло местни компании, както и да започнат предоставянето на дългосрочни визи за някои от тях в опит да привлекат свежи средства към икономиката на страната.

В рамките на новите закони ще се предоставя право на пребиваване до 10 години на специалисти в сферата на медицината, науката, изследователската и техническата дейност. Визи за престой от 5 години ще се дават на студенти, като за изключително представяне срокът ще се удвоява, предава Bloomberg.

Промените вече са одобрени и се очаква да влязат в сила до края на тази година.

„Мнозина се въздържат от инвестиране тук (в ОАЕ – бел. ред.), тъй като чувстват, че няма възможност за дългосрочно ползване на владеене, зависещи са от краткосрочни визи и др“, заяви Чаван Богайта от First Abu Dhabi Bank. Според него новите промени ще дадат повече увереност на инвеститорите и хората, които искат да развиват бизнес в страната.

Също както в редица други държави от Персийския залив, голяма част от населението на ОАЕ от 9 млн. души се състои от чуждестранни работници и техните семейства, които се очаква да напуснат страната щом веднъж служебните им ангажименти приключат. В същото време заради невъзможността си да се установят дългосрочно, голяма част от работниците изпращат средства в чужбина. Само през 2017 г. експатите са изпратили в чужбина сумата от 164 млрд. дирхама (45 млрд. долара).

В същото време законите за промяна на правото на собственост представляват значително отдръпване от политиката за ограничаване на чуждестранния контрол извън специално обособените свободни зони. Досега инвеститорите, които искаха да развиват бизнес извън тях, трябваше да търсят партньорството на гражданин на ОАЕ, който да притежава 51% от предприятието.

Облекчаването на законодателството във връзка с жителството пък идва, след като съседен Катар миналия август даде на някои чужденци правото да останат за неограничен период от време в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още