IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Някои страни от Източна Европа могат да обмислят излизане от Евросъюза

Неефективната икономическа политика на СССР доведе до крах в социалната сфера с последици в политическата, коментира разпада на Съветския съюз президентът на Русия

18:30 | 20.11.19 г. 23
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Руският президент Владимир Путин.&nbsp;</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Президентът на Русия Владимир Путин не изключи възможността страни от Източна Европа след няколко
години да обмислят излизане от Евросъюза, предаде ТАСС. "Противоречията вътре в ЕС са се породили заради особеностите на разпределението на данъците, посочи той на днешното пленарно заседание на инвестиционния форум "Русия зове!".

Според него това става по начин, по който значителна част от данъчните средства на водещи страни от Европа отива в подкрепа на тези, които досега не са достигнали определено равнище на икономическо развитие и става дума за десетки милиарди евро.

“Към 2028 година някои страни от Източна Европа ще достигнат такова равнище на икономическо развитие, при което те ще престанат да получават грантове и различни видове подкрепа от европейския бюджет, а ще трябва да плащат така, както прави Великобритания. И не съм убеден, че няма да им дойде на ум, както стана със самата Великобритания, да излязат от ЕС”, прогнозира руският лидер.

Путин увери, че Русия е заинтересована да се запази Европейският съюз, за да има насреща "предсказуем, разбираем партньор".

„Гледаме с тревога какво се случва там, защото значителна част от нашите златни и валутни резерви са деноминирани в евро, а за нас, въпреки спада в търговията след различни решения за санкции, Европейският съюз остава най-големият търговски и икономически партньор, заяви президентът на Руската федерация. – Ето защо ние сме заинтересовани всичко да се поддържа и функционира ефективно."

По думите на държавния глава Русия анализира какво става в Европейския съюз и какво ще се случва.

„Не знам дали ще бъде възможно да се запази ЕС в сегашния му вид, но вече има тенденции, макар и малко на брой, но европейските лидери знаят за тях, мислят, имат различни сценарии, с които да консолидират  членовете на Евросъюза, за да постигнат по-устойчиви форми на интеграция. Дали ще успеят или не – не знам, но във всеки случай искам да им пожелая успех ", коментира Владимир Путин.

Защо се разпадна СССР

Президентът на Русия е категоричен, че разпадането на СССР не е свързано с растежа на национализма в балтийските държави, а неефективната икономическа политика на Съветския съюз. “Тя всъщност доведе до крах в социалната сфера и имаше продължителни последици в политическата сфера“, убеден е държавният глава.

Като пример за ефективни трансформации Путин даде КНР, където според него се оказа сполучливо съчетанието на възможностите на централната администрация и развитието на пазарна икономика.

Той отбеляза, че нищо подобно не е правено в СССР, което рефлектира на политическата сфера. „Резултатите от разпадането бяха много по-лоши от това, което хората мислеха и за което можеха да подозират дори в най-лошите си сънища“, добави президентът, цитиран от руски медии. Те напомнят, че в съобщение от 2005 г. до Федералното събрание Путин определи разпадането на СССР като "най-голямата геополитическа катастрофа" от миналия век. Според него десетки милиони руснаци се озоваха извън страната, което за руския народ се превърна в "истинска драма".

На 8 декември 1991 г. ръководителите на републиките, които учредиха СССР, Борис Елцин (Русия), Леонид Кравчук (Украйна) и Станислав Шушкевич (Беларус), подписаха в Беловежката гора “Беловежко споразумение”, което обявява прекратяването на Съветския съюз и създаването на Общността на независимите държави (ОНД) ). На 25 декември същата година президентът на СССР Михаил Горбачов обяви оставката на тяхната власт.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 10
Solar Power
преди 4 години
Лъжеш се ... на сащ им трябва враг за да правят кинти от оръжие ... кактони на русия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 21
Бидонойл
преди 4 години
"Успя да спаси света"? Все забравям какви кукувци сте путинолюбците. Впрочем, ако не беше пияницата Елцин (именно той издигна Путин за свой наследник), днес последния вместо да управлява държава, щеше да си пасе пaткитe на село. Ама хайде, щом казваш, днес няма да се изявявам като "пещерен путинфоб", каквото и да значи това. Вярвам ти, че той е най-добрия президент, руснаците го обичат и са щастливи. Само едно не разбирам, ако е добър за тях, откъде накъде смяташ, че е добър и за нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 27 rate down comment 7
serafima
преди 4 години
Някои дори без да мислят само като имат възможност да плюят по Путин, го правят. Дано да се облекчават сексуално. Иначе не виждам смисъл. Показателно е, че засега Путин няма алтернатива. Да не говорим, че без Путин Русия ще стане като по времето на вечно пияния Елцин мечта за ФАЩ или при продавача на соц системата Горбачов.Путин се оказа невероятен стратег. Направи ги луди и щастливи. Успя да спаси света. Нека е жив и здрав, за да има надежда и за нас. Останалото е просто пещерна путинофобия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 16 rate down comment 9
michaelis18
преди 4 години
поздрави и на твойта майкка също, кокошките са се изнесли отдавна и ти пожелават скоротечно потъване в лаййнатта аре сбогом !! .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 17
Чачо
преди 4 години
Ха-ха-ха! Путлерски блянове!За такива идиотщини народът казва "гладна кокошка просо сънува", ама от това по-сита не става !А така като гледам, някои форумци тук са се поовлажнили от мисълта да усетят скоро руски ботуш ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 16 rate down comment 8
michaelis18
преди 4 години
искам само да забележиш като се случи това нещо, което тоя казва там след 3/4 или 5г. трлеите как ше изчезнат и ше се превърнат в американски как беха преди Плюввнята нема е НАТОвец, Пасито нема се бори срещу извънземните, Костовия нема ни декомунизира прайлно и всички ше хоат в Масква на инструктаж, че иначе ше се ударат у некой стълб, на кой не му изнася ше треа се изнася буквално от дома ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 9
michaelis18
преди 4 години
той нищо не пророкува, това доц. Валентин Вацев (тия скоттове Тиквесторо такива като него не канят в тоя сайт) го беше казал още някъде преди година че и повече, за някакъв тип спогодба между кръговете на САЩ и Русия и Територии на влияние ще бъдат върнат "под руски ботуш" как си е било, сиреч нас и още некви. Кръговете явно са се разбрали казват на говорителя, той излиза и казва това което са му казали и наще изпостели тъппунгери в сайта веднага ам диктатор, ам руски мечти и блянове, не знам си що алабалистики качели от Путллер зависи и той реже баницата .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 16 rate down comment 6
Grosss
преди 4 години
Интереса клати феса,историческа истина доказала се неведнъж.Не бих сеучудил ако стане точно това за което пророкува Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 17
khao
преди 4 години
изкарвам всеки ден, защото ходя на работа, а не вися на помощи в холандия или там където си се скрил...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 7
michaelis18
преди 4 години
аре ве аре хои си некъде и изобще не се появявай ..... пусни си некой турски сериал и хои наебби комшийката, тва не е за тебе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още