IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решаващи президентски избори в Колумбия - първите след сключването на мир

Измъчвана от корупция и от големи неравенства, страната се мъчи да изплува на повърхността

09:15 | 26.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Колумбия ще гласува в неделя на първите президентски избори след сключването на мир с бунтовническата групировка ФАРК. Това е ключов вот за страна, поляризирана от това историческо споразумение, което кандидатът на десницата и фаворит за спечелване на изборите Иван Дуке обещава да преразгледа. 

Мирът е крехък. Измъчвана от корупция и от големи неравенства, Колумбия се мъчи да изплува на повърхността след най-продължителния въоръжен конфликт в историята на двете Америки. Страната, която е най-големият производител на кокаин в света, има проблеми с насилие от страна на въоръжени групировки, разпръснати по границите, където си оспорват контрола върху наркотрафика в бившите бастиони на ФАРК. 

Тези избори са "допълнителен етап, който е много важен за тази нова Колумбия, която изграждаме: мирна Колумбия", подчерта държавният глава десноцентрист Хуан Мануел Сантос. Шейсет и шест годишният президент обяви, че 155 000 военни ще помагат за гарантиране на сигурността на първия тур на 27 май.

В социологическите проучвания води силно консервативната десница. Със своя млад кандидат, новак в политиката, тя възнамерява да завоюва президентството. Четиридесет и една годишният Иван Дуке води кампания с обещанието да изкорени "ракът на корупцията" и да даде тласък на мудната четвърта икономика в Латинска Америка, отбелязала растеж от 1,8 процента.

"Моментът за промяна настъпи!", не спира да повтаря той на митингите си. Основни теми на предизборните му прояви са предприемаческата свобода и традиционните семейни ценности. Дуке развява и плашилото на изпадналата в криза съседка Венецуела.

Кандидатите са шестима. Адвокатът и икономист Дуке, представляващ коалиция, водена от Демократичния център и включваща евангелистите, събира подкрепата на над 41 на сто от възнамеряващите да гласуват. Той изпреварва с дванайсетина процента основния си съперник Густаво Петро, на 58 години, бивш кмет от левицата на Богота и кандидат на движението "Човешка Колумбия". Този бивш партизанин от разпуснатата групировка М-19, срещу когото са отправяни нападки заради близостта му с покойния венецуелски президент Уго Чавес, очарова все по-многолюдни тълпи с антисистемната си програма, обещаваща подкрепа за най-бедните.

"Неговият възход може да се обясни с голямата поляризация на страната. Той е един от полюсите в тази поляризация", каза за АФП анализаторът Андрес Масиас от университета "Екстернадо".

В държава с 49 милиона население, управлявана предимно от десни сили и съюзена със САЩ, Петро защитава споразумението с ФАРК и диалога с Армията за национално освобождение (АНО), последната партизанска групировка в страната. Дуке възнамерява да промени споразумението и по-конкретно да наложи по-строги присъди за бившите партизани, извършили тежки престъпления. Той поставя под въпрос преговорите с АНО.
Нито един от двамата няма изгледи да спечели още на първи тур с над 50 процента от гласовете. Така че би трябвало да се изправят един срещу друг на втория тур, насрочен за 17 юни. 

Но неочакваният изход от референдума през 2016 г. за споразумението с ФАРК (Революционни въоръжени сили на Колумбия), което бе отхвърлено от избирателите, показа, че резултатът от вота не може да бъде предвиден от сондажите. Особено в страна, където около половината избиратели традиционно не гласуват.

Утвърждаването на мира - да се обърне страницата след повече от половин век братоубийствена война, взела поне 8 милиона жертви (загинали, изчезнали или разселени) - ще бъде една от основните задачи на бъдещия президент. 

Приемникът на Сантос - който след два поредни мандата няма право да участва във вота - ще заеме поста на 7 август, когато Колумбия празнува независимостта си.

ФАРК се отказа да участва в надпреварата. Разоръжена и преобразувана в политическа партия със същия акроним, тя понесе болезнено поражение, когато се сблъска с реалността на изборите през март. Дори не успя да получи 0,5 процента, необходими да увеличи представителството си от 10 места в парламента, които получава служебно по силата на споразумението. 

На тези парламентарни избори се наложи десницата, която подкрепя Дуке. Ако той бъде избран, ще може да разчита на подкрепата на десницата в Конгреса.

Но в очите на над 36 милиона колумбийски избиратели той извлича дивиденти най-вече от популярността на една авторитетна личност - 65-годишният лидер на "Демократичния център" Алваро Урибе.
"Ако Дуке бе кандидат на друга партия, той нямаше да бъде начело на сондажите", смята Масиас и изтъква "големия политически капитал" на предизвикващия полемики, но популярен бивш държавен глава. Самият Урибе не може да се кандидатира след двата си мандата (2002-2010 г.). "Бащата на Колумбия", както го нарече водещият на един митинг, "посвети в рицарство" младия Дуке. Урибе го представя като "шанс за родината", но отрича да го манипулира като марионетка. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още