IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ искат предварителна сделка за НАФТА до средата на месеца

Администрацията на Доналд Тръмп се надява споразумението да бъде обявено по време на срещата на Организацията на американските държави

12:11 | 03.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп настоява за сключването на предварителна сделка за Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), която да бъде обявена по време на срещата на върха на Организацията на американските държави (OAS) в Перу следващата седмица. За тази цел властите във Вашингтон ще са домакини на министерски срещи, чиято цел е постигане на пробив в преговорите. Това съобщават трима източници пред Bloomberg.

По думите им Белият дом иска лидерите на Канада, САЩ и Мексико да подготвят основните рамки на новото споразумение по време на срещата, която започва на 13 април, като техническите преговори ще продължат и след това.

Мексиканското песо възстанови част от загубите си след новината за готвените срещи, достигайки 18,2 песо за долар. Канадската валута също поскъпна до 1,2913 канадски долара за щатски долар. 

Трите страни по НАФТА обаче ще имат трудности с изпълнението на целите на САЩ, тъй като помежду им все още остават различия, включително и във връзка с предложението на Вашингтон за повече северноамериканска продукция, използвана при производството на автомобили.

От Белия дом отказаха да коментират съобщението за готвено обявяване на нов договор по време на срещата в средата на месеца.

Според източниците мексиканският министър на икономиката Илдефонсо Гуахардо ще посети Вашингтон в сряда, където ще се срещне с американския търговски представител Робърт Лайтизър. Очаква се някои от срещите между двамата да включват и президентският съветник Джаред Къшнър, както и мексиканският министър на външните работи Луис Видеграй, който според запознатите ръководи двустранните отношения между Тръмп и мексиканския му колега Енрике Пеня Нието.

Канадският външен министър Кристия Фрийленд ще пристигне в четвъртък за отделни срещи с Лайтизър.

Преговорите за НАФТА се водят под натиска на политическия календар, тъй като през юли предстоят общи избори в Мексико, както и вот за членове на Сената в САЩ през ноември, което може потенциално да усложни процеса по постигане на сделка и одобряването ѝ от законодателните органи в трите страни. Евентуалното споразумение е застрашено, ако във Вашингтон демократите поемат контрола на Сената или левият президентски кандидат и фаворит на вота Андрес Мануел Лопес Обрадор спечели изборите в страната.

Мексико и Канада започнаха повторното предоговаряне на условията по НАФТА през август по инициатива на Доналд Тръмп, според който споразумението е накарало американски компании да съкращават персонала си и да местят фабрики в Мексико.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още