IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуелската опозиция преговаря с военни и правителствени служители

Самопровъзгласилият се президент Хуан Гуайдо ще се опита да достави храна във Венецуела благодарение на обещанията от други страни

08:37 | 28.01.19 г. 5
<p>
	Хуан Гуайдо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хуан Гуайдо. Снимка: Ройтерс

Венецуелската опозиция преговаря с благоразположени към нея военни и правителствени служители, заяви лидерът й Хуан Гуайдо в интервю за вестник Washington Post.

"Разговаряме с правителствени служители и с представители на армията. За тях това е изключително деликатно от гледна точка на личната им сигурност. Срещаме се с тях, но дискретно", разкри Гуайдо.

Антонио Риверо, венецуелски генерал в изгнание в Маями, обяви, че е разговарял с военни с всякакви чинове, които са недоволни от Мадуро, но се страхуват изцяло да скъсат с него. "Много от войниците са отчаяни. Въоръжените сили вече са сломени", каза Риверо.

В интервюто за Washington Post Гуайдо казва също, че опозицията ще се опита да достави във Венецуела храна благодарение на обещаните от Съединените щати като помощ 20 милиона долара и предложения от Колумбия, Бразилия, Аржентина, Парагвай и Европейския съюз.

Николас Мадуро отхвърляше в миналото предлаганата му помощ с твърдението, че информацията за глада във Венецуела е лъжа, измислена от враговете му.

"Хуманитарната помощ заема централно място в нашата политика. Смятаме, че това ще бъде нова дилема за режима и за въоръжените сили. Те ще трябва да решат дали са на страната на народа и искат да подобрят положението в страната, или ще го игнорират", изтъкна Гуайдо.

Според него противопоставянето му с Мадуро е в началната си фаза и много въпроси трябва да бъдат решени, преди да се стигне до нови избори. Опозиционният лидер намекна, че за това ще са необходими от шест до девет месеца, при положение че Мадуро се оттегли от властта и избирателната система бъде бързо прочистена от корупция.

Признаването на Гуайдо за временен президент на Венецуела постави пред формиращото се негово правителство практически въпроси като например как да плаща за наема на сгради за посолства и откъде да вземе пари за възнаграждения на служителите.

Опозицията заяви, че Гуайдо разчита отчасти на замразените от Съединените щати венецуелски авоари, които правителството на Тръмп обеща да му предостави за дипломатически и управленски цели. Лидерът на опозицията посочи, че временното правителство иска да установи контрол върху Citgo, американското подразделение на държавната петролна компания на Венецуела PDVSA.

Вчера Гуайдо призова британските власти да прекратят достъпа на Николас Мадуро до венецуелските златни авоари в Bank of England, предаде Ройтерс.

Правителството на Мадуро от миналата година се опитва да върне във Венецуела намиращите се във Великобритания венецуелски златни авоари заради опасенията от евентуални международни санкции.
Авоарите са на стойност от около 1,3 милиарда долара.

В писмо до британския премиер Тереза Мей и до директора на Bank of England Марк Карни, Гуайдо твърди, че служители от правителството на Мадуро искат да продадат златото и да депозират получената срещу него сума в централната банка на Венецуела.

"Пиша ви, за да ви помоля да спрете тази нелегитимна трансакция", се казва в писмото на Гуайдо.

Bank of England и офисът на Тереза Мей не отговориха на молбата на Ройтерс за коментар.

В миналото банката отказа да коментира въпроси, свързани със златото на Венецуела, като се позова на съображения за конфиденциалност на клиентите.

Загубата на златото ще бъде значителен удар за финансите на страната и ще постави под въпрос способността й да получава твърда валута, която е изключително важна за вноса на стоки като храна, лекарства, авточасти и електроника.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 2
markov
преди 5 години
Правителството на Мадуро от миналата година се опитва да върне във Венецуела намиращите се във Великобритания венецуелски златни авоари заради опасенията от евентуални международни санкции.Авоарите са на стойност от около 1,3 милиарда долара..........................да си додем на думата, златните резерви са ги опапали и затова сега няма да им ги върнат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
мда аз ще призная също нема се плашиш, ше лобираме да видиме кво ше стане .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
0pk
преди 5 години
Мисля си, утре фащам един мегафон и излизам на площада да се провъзглася за новия премиер на БГ, после веднага пращам твит на Тръм, че се боря с престъпния диктаторски режим на ББ и той така веднага ще ме подкрепи и признае! Ей голяма работа са новите технологии :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 4
michaelis12
преди 5 години
Самопровъзгласилият се президент Хуан Гуайдо ще се опита да достави храна във Венецуела благодарение на обещанията от други страни ....-------------------------------------------------------поне нещо верно написано, малко но достатъчно верно ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 14
ABBA
преди 5 години
Венецуелската опозиция преговаря с военни и правителствени служители Преговаря, разбирай подкупва, що преврата се провали.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още