Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Д. Добрев: Търсим начин за финансова независимост на КЕВР

Предстои смяна на половината от членовете на регулатора, която е предвидена в Закона за енергетиката

Д. Добрев: Търсим начин за финансова независимост на КЕВР

Снимка: Архив Ройтерс

Търси се начин за финансовата независимост на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), след като преди три години с промени в законодателството беше дадена политическата независимост на регулатора. Това съобщи депутатът Делян Добрев, който е председател на енергийната комисия в Народното събрание, пред БНР.

Темата за независимостта на КЕВР беше коментирана по време на форум в четвъртък.

На 5 април 2018 година предстои жребий, който ще определи четирима от членовете на КЕВР, които ще напуснат постовете си. Ротацията в средата на мандата е предвидена в Закона за енергетиката, според който половината от комисарите ще трябва да напуснат поста си. В процедурата по смяна не участва председателят.

Чрез жребия ще бъдат определени двама от членовете на Комисията в състав "Енергетика", един от състав "ВиК", както и дали ще бъде сменен икономистът или юристът на регулатора.

Още по темата

До 3 май трябва да бъдат номинирани и избрани заместниците на досегашните комисари. В този процес с предложение могат да участват всички парламентарно представени партии и депутати.

Делян Добрев посочи пред националното радио, че е още е рано да се говори за конкретни имена и допълни, че изборът до голяма степен ще зависи от жребия.

Депутатът е категоричен, че промяната в състава на КЕВР няма да засегне работата по одобряването на бизнес плановете на енергийните дружества и цената на електроенергията. Тези решения регулаторът трябва да вземе преди 1 юли, когато влиза в сила новият регулаторен период в енергетиката. Промяната няма да се отрази и върху предстоящите големи проблеми в сектора.

Добрев направи коментар и относно сделката за ЧЕЗ България. Според него страховете, че няма контрол на държавата са преекспонирани. Законодателството дава право на КЕВР да отнема лиценз на дружествата, които не изпълняват своите задължения, и да назначи т.нар. "особен управител", която да управлява компанията.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
да разбирам ли че до сега е бил финансово зависим, а до преди три години и политически зависим ? :):) ... не че незнам отговора, ама може ли да сте толкова прозти че да си признавате публично !

Още от Енергетика
Борисов: Строежът на „Балкански поток“ е на финала