IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите отложиха приемането на доклада за продажбата на ЧЕЗ*

Някои от членовете на комисията възразиха срещу част от текстовете в докладa

16:06 | 08.05.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Депутатите от временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България отложиха с два дни приемането на доклада за сделката.

Причината за това решение бе, че по време на днешното заседание на комисията някои от членовете ѝ възразиха срещу част от текстовете в доклад, а  Валентин Николов от ГЕРБ обяви, че документа не е „консенсусен“. Според него част от заключенията в доклада не са точни и с политически уклони, съобщава БТА.

Затова по един представител от всяка политическа сила, която е част от състава на комисията, ще сформира специална работна група, която да прегледа текстовете на доклада и да предложи нужната редакция. 

Николай Александров от Обединени патриоти, Делян Добрев и Димитър Лазаров от ГЕРБ също имаха забележки по част от текстовете в доклада. Александров единствено одобри препоръките, които са направени, както и посочените факти. 

Председателят на временната комисия Жельо Бойчев се съгласи, че докладът трябва да бъде приет с консенсус и затова реши да се сформира работна група, която ще се събере утре, а в четвъртък, когато изтича срокът на работата на комисията, текстовете от доклада ще бъдат окончателно гласувани.

Депутатите не коментираха текстовете по същество, но обясниха, че историята на сделката започва още от приватизацията на електроразпределителните дружества през 2005 г., съобщава БНТ.

На временната комисия не е било оказано нужното съдействие и е била отказвана информация за финансирането на сделката, заяви малко по-късно Жельо Бойчев пред журналисти. Според него това е било погазване на конституционните принципи на управление на страната.

Бойчев добави, че някои финансови институции са отказвали информация, като са посочвали за мотив "професионална тайна". Поради тази причина, според него, комисията не може да изпълни своята основна цел, заради която е била създадена.

Председателят на временната комисия добави, че има много притеснения за работата на някои български институции относно дейността по процеса на продажбата на дружествата на ЧЕЗ Груп в България. По думите му тази сделка показала слабостта на много български институции. Затова не случайно миналата седмица Народното събрание е коригирало законодателството във връзка с логиката на тази сделка, давайки допълнителни правомощия на регулатора. Той допълни, цитиран от БТА, че една от препоръките на комисията е да бъде засилен административният и експертен капацитет на енергийния регулатор, за да може той да проверява тези заявления за инвестиции не само на документи, а и на място, защото тези те влияят на цената на тока.

Бойчев изтъкна, че не е ясно как фирма с такъв мащаб и такъв обем на активи може да придобие подобно стратегическо предприятие.

*Обновена с позицията на Жельо Бойчев към 16:26 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 5 години
имам чувството че главната роля на парламента е да узаконява кражби !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още