Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

„Ферощал Балкангаз“ даде най-ниска цена за компресорните станции за газовия хъб

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 351,6 млн. лева без ДДС

„Ферощал Балкангаз“ даде най-ниска цена за компресорните станции за газовия хъб

Снимка: Ройтерс Архив

Българската държавна газова компания „Булгартрансгаз“ ЕАД днес отвори ценовите оферти за изграждане на две компресорни станции – „Расово“ и „Нова Провадия“, във връзка с плана за разширяване на газопреносната инфраструктура на България до границата със Сърбия, съобщават от дружеството. 

„Булгартрансгаз“ ЕАД обяви, че започва процедура за изграждане на две компресорни станции – „Расово“ и „Нова Провадия“, през април.

Проектът е в рамките на обществената поръчка с наименование „Инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на етап „КС „Расово“ и етап „КС „Нова Провадия“ към обект „Разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД, паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбска граница“.

Оферти за участие в процедурата подадоха две обединения: Д3ЗД „Расово – Провадия КС“, с участници в обединението „Климатроник“ ЕООД, ЗАО „Алвора“, ТОВ „Полтаваспецмонтаж“ и ТЕК – КУАТРО АД, и ДЗЗД „Ферощал Балкангаз“, с участници в обединението Ферощал Индустрианлаген ГмбХ, „Главболгарстрой“ АД и „Главболгарстрой Интернешънал“ АД.

Офертите и на двамата участника отговарят на изискванията на възложителя от документацията за участие и комисията е извършила оценяване по другите показатели от методиката за комплексна оценка, различни от ценовите показатели, посочват от държавното дружество.

Предложената най – ниска обща цена за изпълнение предмета на поръчката е на участника ДЗЗД „Ферощал Балкангаз“ и е в размер на 179,37 млн. евро.

Предложената от участника Д3ЗД „Расово – Провадия КС“ цена е в размер на 369,09 млн. лева без ДДС.

В ДЗЗД „Ферощал Балкангаз“ водеща е немската компания Ferrostaal Industrieanlagen GmbH, част от MAN Group до 2010 г. В момента е част от Deutsche Industrieanlagen GmbH, която обединява международни компании, специализирани в проектирането, управлението и изграждането на обекти от енергийната инфраструктура.

“Главболгарстрой”, в партньорство с американските Solar Turbines и Honeywell модернизираха 4 компресорни станции - “Странджа”, “Петрич”, “Лозенец” и “Ихтиман”, които осигуряват транзита към Турция, Гърция и Македония. В момента “Главболгарстрой” изгражда транзитен газопровод за Турция в участъка от компресорна станция “Лозенец” до очистителното съоръжение “Недялско”.

Комисията за провеждане на процедурата на закрито заседание ще разгледа ценовите предложения, уточняват от дружеството.

Икономически най-изгодната оферта ще бъде определена въз основа на избрания критерий за възлагане „оптимално съотношение качество/цена“, съгласно обективни показатели, включващи срокове за изпълнение, показател свързан с работата на газотрубинните двигатели, ценови параметри и процент на оскъпяване във връзка с разсроченото плащане.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е в размер на 351,6 млн. лева без ДДС.

С провеждането на процедурата „Булгартрансгаз“ ЕАД спазва своите задължения от актуализираната Енергийна стратегия на Република България, съгласно новия  раздел VII “Обезпечаване сигурността на доставките, осигуряване на ликвиден и конкурентен пазар на природен газ и развитие на газопреносната инфраструктура”.

Реализацията на поръчката цели повишаване сигурността на доставките на природен газ за страната и региона на Югоизточна Европа, както и затвърждаване ролята на България като транзитен център в Европейския съюз.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
2
 
3
zelka007 до: Стоян Петров
преди 1 година
Няма профилна снимка
рано или късно ще пуснат газ към сърбия , унгария , словения и австрия . ако Бащицата си е изиграл добре картите и вкара в европейската регулаторна рамка газов хъб "балкан" някога в бъдеще ще участва в общата газова система и от тука ще минава доста газ и на тази точка ще се върти търговията , щото е входна точка за ЕС ... без руска газ няма да минем . въпроса е , така да се държат руснаците с lng и tanap , щото да не извиват ръцете . с ЕС зад хъба и модернизираната газова инфраструктура ще си участваме както трябва в общата търговия . виж на холандския хъб се научиха газпром и играят в търговията с борсовите цени ... въпреки , че вовата се дърпаше доста време ...
5
 
4
 
2
Стоян Петров до: zelka007
преди 1 година
Няма профилна снимка
Скоро ремонтираната компресорна станция на газопровода към Турция, колко ли струва? Трябва ли цената и примерно 300 милиона лева, да се прибави към загубите от транзита за Турция в размер на 1 000 000 000 лева? И дали пък големите руски енергийни проекти не са големи руски празни приказки?
4
 
4
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
ГБС добре си вършат работата ... правилен избор . за ремонти на градинки и тротоари , лепене на стиропор по блокове може да се упражнява всеки , както и става де , ама за критична инфраструктура в БГ е добре да се изпълнява от доказани фирми ...

Още от Енергетика
Юлиан Попов: Енергийната трансформация дава много възможности