IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франс Тимерманс: България може да бъде център на зелената енергия на Балканите

През следващите години в Европа ще бъдат засадени 3 млрд. дървета, които да погълнат част от замърсителите на околната среда

22:17 | 15.03.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Трябва да се разделим с въглищата, няма място за тях, но трябва да осигурим бъдеще за въглищните региони и преходът да бъде справедлив, коментира зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс по време на онлайн дискусия, посветена на Европейската сделка.

Той обясни, че позеленяването на европейската икономика ще донесе огромни възможности за България.

"България може да стане център на зелената енергия за целия регион", убеден е Тимерманс. Според него страната ни може да помага на другите държави, които не са членове на ЕС.

Тимерманс анонсира за одобрен проект за изграждане на 400 мегавата соларни панели край Хасково. Това ще бъде най-голямата подобна централа в Европа и ще осигури много работни места, каза още зам.-председателят на ЕК. През лятото на 2020 година компанията Enery BG 1 даде заявка за мащабния проект.

Тимерманс беше категоричен още, че през следващите седем години за развитието на ЕС ще бъдат впрегнати 1,3 трилиона евро, като 37% от тях ще се изразходват по проекти за опазване на околната среда, 20% - за дигитализация, а останалите няма да бъдат харчени, ако проектите ще нанесат щети върху климата.

Според него повишаване на температурите с 3-4 °С ще направи промените необратими и ще доведе до зачестяване на неблагоприятни събития, като суши например, което от своя страна ще засили миграционния натиск.

Зелената сделка има за цел постигане на въглеродна неутралност до 2050 година. Това означава, че страните от общността трябва да емитират толкова емисии парникови газове, колкото могат да поемат, обясни говорителят на ЕК Вивиан Лунела. Цената на "позеленяването" може да бъде висока, но ако не правим нищо, загубите могат да бъдат по-големи, категорична беше тя.

Говорителят уточни още, че пактът засяга различни сектори, сред които енергетиката и сградите, които емитират 40% от емисиите въглероден диоксид. Затова и част от проектите залагат на модернизация и реновирането на сградите, особено по отношение на отоплението.

Зелената сделка се фокусира още върху принципите на кръговата икономика, тоест ефективно използване на отпадъците, както и върху транспорта - сектор, който трябва да намали емисиите си с 90% до 2050 година спрямо днешните нива.

Нужни са действия и по отношение на селското стопанство, уточни още Лунела. Тя коментира, че е необходимо намаляването на торовете и антибиотиците, използвани в този сектор, за да бъде защитено биоразнообразието.

"Един от отговорите е органичното земеделие и увеличаване на площите, използвани за органичното земеделие", каза тя и обясни, че след няколко дни ЕК ще представи план за насърчаване на този сектор и се водят преговори за обновяване на Общата селскостопанска политика (ОСП).

През следващите години трябва да бъдат засадени 3 млрд. нови дървета, които ще подпомогнат за поглъщането на въглеродните емисии, коментира още говорителят.

Брюксел работи с международните партньори, за да бъде постигнат глобален консенсус по отношение на мерките за опазване на околната среда. От началото на тази година вече имаме уверението, че САЩ и ЕС ще работят заедно за постигането на записаното в Парижкото споразумение. Към усилията се присъединява и Китай, уверяват от ЕК.

Зелената сделка има за цел да намали концентрациите на различни замърсители във въздуха, обясниха още от ЕК по време на дискусията. В Европа има "горещи точки" на замърсяването на въздуха с фини прахови частици, показват данните на ЕК. Тези частици са сред факторите за преждевременната смърт на континента. Един от регионите със замърсяване са България, както и някои зони в Централна Европа - Чехия и Полша.

Освен праховите частици, чийто източник е основно транспорта и енергетиката, на качеството на въздуха влияние оказват и замърсители като амоняк, чийто източник е селското стопанство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
grainis
преди 3 години
Един Водороден Дрон може да засажда от въздуха по 100,000 дървета на ден.https://drones.alle.bgИзстрелва с нещо като въздушна пушка малки разтворими капсули пълни с влажна тор и семена, които проникват на десетина сантиметра в почвата.По-нататък е възможно същия Дрон и да се грижи за посадените семена - (като всяко от тях си има точни GPS - Координати), като ги полива от въздуха с точно оразмерени порции торов разтвор, хербициди и пр.Тоест една европейска армия от 30 000 Дрона ще засади въпросните 3 млрд. дървета за ЕДИН ДЕН, а не "през следващите години".Второ, - за КАКВИ дървета говорим ? Щото ако ще садим борове, букове и дъбове, и да ги чакаме 50 години да пораснат, е умряла работа .Има една дърво, наречено Пауловния, за което Тимерманс едва ли е чувал, което расте за 8 години в естествени условия, и за 5-6, ако му се помогне първите две години да покълне и укрепне в интензивни оранжерийни условия.Това дърво освен че расте супер-бързо, е непретенциозно към вида на Почвата, има нужда само от Вода.Има твърда и чиста от чепове Дървесина, която в момента се продава на пазара за около 600 евро на кубик - тоест, имаме възможност за създаванае на печеливш Бизнес в бедни, пустеещи, неплодородни, полу-планински, обезлесени и обезлюдени райони.През последните години Китай е залесил над 3 млн. Хектара с Пауловния. Неслучайно там я наричат Императорското Дърво.Тимерманс, учи китайски, брат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
grainis
преди 3 години
ВСЯКА Въглищна или друга Фосилна, Ядрена, Хидро, Гео, Мео и прочее Централа може да бъде лесно и бързо преустроена - не само да ГОРИ, но и да ПРОИЗВЕЖДА и ИЗНАСЯ за ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ eвро Водород и Водород-Хибридно Гориво (MOH Gas) и горивни / двигателни системи, задвижвани от тях . -- https://coal-to-gas.alle.bg Вместо Въглища и Уран ТЕЦ-овете и АЕЦ-овете могат да горят 100% Карбон-Неутрална Биомаса от свръхбързо-растящи (1м/ден) Бамбук Беема или Водораслото Гигантски Келп - Macrocystis Pyrifera - Най-Бързорастящия Организъм на Земята - https://horti-energy.alle.bg , на НУЛЕВА и дори ОТРИЦАТЕЛНА Себестойност - https://nula-energia.alle.bg Въпросните растения могат да се отглеждат в хипер-интензивни оранжерийни условия на Вертикална Многоетажна Аеропонна Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg Около 10% от произведената биомаса ще се суши, и ще захранва, във вид на фино-смляно Прахово Гориво, Прахови Горелки - wtsab.com и Газо-Прахови Турбини и Ел. Генератори. Също така в тази Ферма може да се отглеждат бързорастящи сортове Маслодайни Растения - Фъстъци, Ятрофа, Рицин, Сусам и др., за гигантско по обем, ежедневно производство - с 2000 пъти по-голям добив от декар заета от Фермата площ, на 100% СО2-Неутрално Горивно Олио и БиоДизел, на Нулева Себестойност . - https://biodizel.alle.bg По този начин ще спасим Активи на ТЕЦ-ове за десетки милиарди, в които са вложени левчетата на всеки един от нас, на бащите, бабите и дядовците ни, и ще разкрием хиляди нови високоплатени работни места за млади " Бамбук-Земеделци" с бели престилки и Таблет в ръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
Като гледам Урсула и Тимерманс ква я забъркаха с ваксините...пази боже тия да ни казват кое е правилно и какви можем да бъдем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още