IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жечо Станков: Изплатените компенсации за скъпия ток са едва 190 млн. лева

Новите управляващи обещават милиарди в подкрепа, но още не са нотифицирали новите схеми, каза бившият зам.-енергиен министър

14:20 | 13.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Проблемите в енергийния сектор се задълбочават, а въпреки обещанията за милиарди лева подкрепа, досега на бизнеса са изплатени едва 180-190 млн. лева. Това стана ясно от коментар на бившия зам.-министър на енергетиката Жечо Станков, в момента депутат от ГЕРБ.

От парламентарната трибуна той поясни, че не само индустрията страда от високите цени на електроенергията, търговците на електроенергия също са в ликвидна криза. Според него заради високата цена на тока търговците имат нужда от повече средства, за да доставят договорената електроенергия, затова и те изискват по-бързо заплащане от своите клиенти - на 10 дни, а не на месец.

Станков представи предложение, изготвено от неговите колеги Делян Добрев и Теменужка Петкова, което предвижда отпускане на компенсации на бизнеса за високата цена на електроенергията в размер на 75% от разликата на определената от енергийния регулатор цена за регулирания пазар на 1 юли - 119 лева за мегаватчас, и средномесечната цена на Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

Идеята на ГЕРБ беше отхвърлена, въпреки че получи равен брой гласове "за и "против" - по 83 от 197 гласували в Народното събрание. 31 депутати се въздържаха в този вот. 

Предложението, което беше отхвърлено на първо четене и по време на дискусии в парламентарната комисия по енергетика по време на съвместно заседание с бюджетната комисия, беше внесено в деловодството на Народното събрание на 21 декември. В същия ден от Министерството на енергетиката предложиха своята схема за подкрепа на бизнеса - 75% от разликата между 185 лева за мегаватчас и цената, достигната на БНЕБ, но с таван от 30% от пазарната цена.

Преди ден енергийният министър Александър Николов съобщи, че се прави промяна в предложението - таванът няма да бъде 30%, а се определя максимална стойност на компенсацията до 250 лева за потребен мегаватчас. Обяснението му беше, че на енергийната борса не са достигнати очакваните високи цени.

От думите на Николов стана ясно още, че правителството в момента подготвя нотификация до Европейската комисия за променената схема за подкрепа на небитовите потребители.

Жечо Станков заяви днес, че успокояването на цените на БНЕБ се дължи на факта, че много предприятия още не са започнали работа. Според него още през следващата седмица или най-късно в началото на февруари ще бъдем свидетели на очакваните в края на 2021 година цени от над 700 лева за мегаватчас.

Според неговите изчисления досега от Министерството на енергетиката на бизнеса са изплатени 180-190 млн. лева, макар че са обещани милиарди.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай също призова "Народното събрание да направи това, което правителството вече не прави". Той призова средствата, натрупани благодарение на високите цени на пазарите, в АЕЦ "Козлодуй", Националната електрическа компания (НЕК) и Фонд "Сигурност за електроенергийната система" (ФСЕС) да бъдат насочени за компенсации за бизнеса, за да бъде ограничена и инфлацията.

"Високите цени на електроенергията вече са начислени върху стоките, които купуваме", заяви Аталай.

Той призова и за премахване на мораториума върху цената на електроенергията за бита. "Пуснете КЕВР да си стъпи на краката и да определи онези цени, които са приемливи за потребителите", заяви депутатът и допълни, че бедните домакинства трябва да бъдат компенсирани от социалното министерство, а не чрез цената на електроенергията.

По време на изказванията си депутатите от ГЕРБ предупредиха, че липсата на навременни компенсации за бизнеса ще доведе до фалити на фирмите и намаление на заплати за работещите в здравната система и образованието. Болниците и училищата, както и други социални институции също купуват електроенергия от свободния пазар.

Депутатът от "Възраждане" Цонко Ганев също призова депутатите да подкрепят идеята на ГЕРБ. "Спрете да мачкате предложенията на опозицията", заяви той и допълни, че ако бизнесът не получи подкрепа веднага, ще фалира. Той критикува политиките на управляващите и посочи, че в момента се трупат огромни суми от държавни фирми и могат да се разпределят в полза на индустрията. 

Правят се анализи откъде ще дойдат средствата за компенсациите, обясни депутатът от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още