IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР изработи методика за компенсиране на ВЕИ-централи на свободния пазар

Енергийният регулатор ще определя премиите на базата на форуърдните сделки за базов товар на борсите в региона

12:38 | 15.05.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е готова с промените в Наредбата за регулиране на цените на електроенергията, които се налагат с последните мащабни промени в сектора.

Според промяната в Закона за енергетиката на свободния пазар излизат производителите на ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и когенерациите (с мощност от 4 и над 4 мегавата), което пък налага изработването на модел за компенсация инвеститорите при по-ниски пазарни цени от записаните преференциални в договорите им за изкупуване.

С промените в Закона за енергетиката премиите за тези производители ще се изчисляват от КЕВР, а ще бъдат изплащани от Фонда „Сигурност за електроенергийната система“ (ФСЕС).

От публикуваните документи на сайта на енергийния регулатор става ясно, че премията ще бъде изчислявана на базата на форуърдните сделки за базов товар за периода на националната и регионалните енергийни борси. Мотивът е, че голяма част от сделките на борсите се сключват именно за базов товар и така определената премия ще бъде с най-голяма степен на достоверност.

Комисията ще определи и групови коефициенти за различните производители, защото техните профили на производство и първични източници на енергията са различни. В отделни групи са събрани производителите на ток от слънчеви панели, вятърни паркове и биомаса. Отделно ще се определя коефициент и за водните централи (с мощност до 10 мегавата) и високоефективното комбинирано производство. 

С промените в сектора отпада задължението на обществения доставчик (Националната електрическа компания) да събира таксата „задължения към обществото“. Този компонент ще влезе директно в цената, по която крайните снабдители купуват електрическа енергия за клиентите на регулирания пазар.

Това означава намаляване на средната покупна цена, на базата на която се определят приходите на крайните снабдители. По тази причина и КЕВР предлага да има увеличение на компонента за дейността на крайните снабдители – от съществуващия праг от 3% на 7%, което ще осигури „разумна и икономически обоснована възвръщаемост на дружествата“. 

Предложението на КЕВР ще бъде подложено на обществена дискусия по-късно през тази седмица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Е как така ще оставим бизнеса, тоест другарите с фотоволтаиците и всякакви други гинки и калинки да функционират на чисто пазарен принцип! Не се прави така другари, не се прави така...Отделно, аз все още не мога да разбера защо по дяволите, ако искаш да си сложиш 5 панела на покрива ще те скъсат от всякакъв вид бюрокрация и ще ти искат една камара разрешения и ще ти бият контра на всякъде. А дори и да не искаш да си продаваш излишъка на някакви преференциални цени, на чисто пазарен принцип. Докато такива "крупни инвеститори" биват пазени всячески.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
Нещо не мога да разбера как в едно и също изречение имаме "свободен пазар" и "компенсация на инвеститорите при по-ниски пазарни цени" :)Това ще да е някакъв руски хибрид :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още