Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

КЗК позволи участие на "Булгартрансгаз" в LNG терминала край Александруполис

Очакванията са съоръжението да започне работа през 2023 г.

КЗК позволи участие на "Булгартрансгаз" в LNG терминала край Александруполис

Снимка: Qilai Shen, Bloomberg LP

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на "Булгартрансгаз" да стане акционер в терминала за втечнен газ (LNG) край Александруполис. Според оценката на регулатора сделката няма да наруши конкуренцията.

В анализите си от КЗК посочват, че покупката на 20% от компанията Gastrade, която е оператор на терминала, ще окаже единствено въздействие по отношение на дейността на "Булгартрансгаз" в газохранилището "Чирен" и на търговията с природен газ в България, която осъществява друг акционер в Gastrade - гръцкият газов оператор DEPA.

Достъпът до газопреносната мрежа, чийто оператор е "Булгартрансгаз", както и до газохранилището "Чирен", се регулира чрез Закона за енергетиката и правилата за търговия с природен газ. Спазването на изискванията се контролира от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

По тази причина от КЗК не очакват някой от съакционерите на компанията (DEPA, Gaslog и физическото лице Асмина-Елени Копелузу) в Gastrade да получи привилегирован достъп до мрежата на България.

Още по темата

Антимополният регулатор не анализира ефекта от сделката върху и от Българския енергиен холдинг (БЕХ), тъй като "Булгартрансгаз" е негова дъщерна компания, но е независима в своите решения. Има забрана за споделяне на чувствителна търговска информация между двете компании.

"Булгартрансгаз" подписа договора за покупката на 20% от Gastrade в края на август 2020 година. Дружеството, което е оператор на българската газопреносна мрежа, изпрати нотификация за сделката в средата на декември 2020 година.

Терминала край Александруполис беше определен от Европейската комисия (ЕК) като проект от общностно значение. През това съоръжение България ще може да получи достъп до още един източник на природен газ. Това ще стане чрез газовата връзка IGB, която в момента е в процес на реализация.

Капацитетът за доставка на терминала е 5,5 млрд. куб. метра природен газ годишно, а за съхранение - 170 хил. куб. метра.

Очаква се терминалът да заработи през 2023 г.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Търсят се алтернативни решения за производствата на американските централи